Egy álláskereső naplója – Köszi koronavírus!

2020. március 20.

Az első naplóbejegyzésem óta kicsivel több, mint egy hónap telt el. Hát azóta sajnos nem jutottam előrébb, nem lett új munkám. Nem voltam elég felkészült ezek szerint, így hiába pályáztam bárhova, csak 1-2 visszajelzés érkezett – persze automata üzenet formájában. Viszont most – és nem gondoltam volna, hogy ezt mondom – hálás vagyok azért, hogy nem mondtam fel akkor, amikor elhatároztam, hogy munkahelyet akarok váltani. Mert ez az első hiba, amit nagyon sokan elkövetnek: hogy úgy mondanak fel jelenlegi munkahelyükön, hogy még csak el sem kezdtek nézelődni. Így ebben a kialakult veszélyhelyzetben szerencsésnek mondhatom magam, hiszen van lehetőségem itthonról dolgozni, és közben még az álláskeresésre is tudok koncentrálni.

Amikor december végén kitört ez az egész koronavírus botrány Kínában, én meg mondom őszintén nem gondoltam volna, hogy ez ránk is hatással lesz, vagy legalábbis nem ilyen mértékben. Így most, hogy írom a naplóbejegyzésem és visszagondolok az elmúlt hetek eseményeire egy kicsit más aspektusból látom a dolgokat az álláskereséssel kapcsolatban is. Sokan biztos úgy érzik, hogy most vége mindennek, hiszen sokakat elbocsátottak, sokaknak csak szimplán nincs bevétele, a turizmus leállt, a vendéglátóipari egységek is csak korlátozottan tarthatnak nyitva, a rendezvények elmaradnak, koncert nincs.

Mit tudunk ilyen esetben tenni?

Az első és legfontosabb az, hogy ne pánikoljunk, és ne keltsünk pánikot sem. Legalábbis én ezt látom logikusnak. Aztán végig gondoltam, hogy álláskeresőként mit tudok tenni ebben a helyzetben.

1. Átnézem az önéletrajzom, megnézem, hogy mit hagytam ki belőle, mit írhatnék bele másképp. Hiszen mindenkivel – és velem is – előfordult már olyan, hogy írtam valamit hónapokkal ezelőtt, aztán visszaolvastam és úgy éreztem nem is én írtam – legyen az bármi. Megnézem, hogy az eredményeim szerepelnek-e benne, ha igen, akkor minden olyan információt beleírtam-e ami segíthet a kiválasztás során. És a legfontosabb: pozícióhoz igazítom!

2. Átolvasom a motivációs levelem, hiszen most, hogy nincs lehetőségem személyesen bemutatkozni fontos az, hogy mi szerepel a motivációs levelemben. Figyelek arra, hogy NE az önéletrajzom kivonata legyen, hanem arra koncentrálok, hogy olyan információkat írjak bele, ami miatt úgy érzi a HR-es, hogy engem kell választania.

3. Bővítem a kapcsolati hálóm a LinkedIn-en.

4. Mivel több lett a szabadidőm, figyelem a LinkedIn-t. Reggel-este ránézek, mert nagyon sok hasznos információt szoktak megosztani, és persze sok álláslehetőség is meg van ott hirdetve.

5. Kihasználom azt, hogy nem kell kimozdulnom otthonról – megkérem a barátaimat arra, hogy csináljanak velem próbainterjút Skype-on, vagy Viberen vagy akár a Facebook segítségével.

6. Ha meglátok egy álláslehetőséget most van lehetőségem arra, hogy azonnal megpályázzam, mert hát valljuk be, a munkavállalók nagy része azért munkaidőben is böngészi a LinkedIn-t és a Facebook-ot, de munkaidőben senki sem fog az irodában állásokat megpályázni.. hát ezt most meg lehet tenni 😊

Hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztos hogy kihagytam valamit – mert nem tudom, hogy mi zajlik most a HR-eseknél, hiába olvasom a híreket. Sokkal nagyobb segítség lenne az, hogyha tudnék valakivel beszélni erről, és megnyugtatna vagy azt mondaná, hogy ne pályázzak semmire mert nincs értelme. Persze, ott vannak a barátaim, de ők nem látják át a piacot teljes egészében – így nem biztos, hogy megfelelő tanácsokkal tudnak ellátni. Jó lenne, ha lenne egy olyan szakember, akivel át tudnám beszélni mindazt, amit most leírtam!

Kedves Álláskeresők! Biztos, hogy ti is hasonló helyzetben vagytok most, mint a naplóbejegyzésünk írója. Ha pedig nincs állásotok, akkor még nehezebb helyzetben. De ezért vagyunk mi, hogy segítsünk! 😊 Ingyenes igényfelmérésünkre bátran jelentkezzek most is, hiszen mi látjuk mi zajlik a munkaerőpiacon ebben az egyáltalán nem szerencsés időszakban is. Fejvadász tapasztalattal a hátunk mögött el tudjuk mondani azt, hogy mit érdemes most tennetek, hogyan folytassátok (vagy ne folytassátok) az álláskeresést.
Jelentkezzetek bátran! Természetesen a kialakult helyzetre való tekintettel mi is otthonról dolgozunk, így az igényfelmérést is Skype-on bonyolítjuk le. Ne féljetek, az élet (és a toborzás) nem állt le, csak lehetőséget kaptunk arra, hogy egy kicsit lelassuljunk és átgondoljuk mindazt, amit eddig tettünk!

Az ingyenes igényfelmérésünkre itt tudtok jelentkezni:

Ingyenes igényfelmérés