Egy álláskereső naplója – Ma megírom az önéletrajzom!

2020. február 11.

Kedves Naplóm!

Elhatároztam, hogy ma meg fogom írni az önéletrajzom! Több, mint 5 éve dolgozom ugyan azon az munkahelyen, de úgy érzem sajnos itt nem tudok tovább fejlődni, nincs már semmi kihívás a munkámban. Minden nap ugyan azt csinálom szinte, semmi új nem történik és nem változatos. Minden nap úgy kelek fel, hogy nincs kedvem bemenni, vasárnap este pedig egyenesen görcsbe rándul a gyomrom a hétfő reggel gondolatától.

Ezért úgy döntöttem, hogy nem halogatom tovább – ma ráveszem arra magam, hogy összerakjam legalább a magyar önéletrajzomat. Sokszor előfordult már velem az, hogy böngésztem a közösségi média platformokat, és egy jól becélzott álláshirdetés jött velem szembe két nyaralós vagy kutyás/cicás kép között. Ezekre persze legtöbbször rákattintok, mert szimpatikus a cég, vagy a pozíció, vagy pedig mindkettő. Végigolvasom az álláshirdetést is – még mindig tetszik amit látok. Aztán pedig rábökök a „Jelentkezem” gombra, de rájövök, hogy nem tudok mivel pályázni. Mert hogy nincs önéletrajzom. Vagyis ami van, az régi. Legtöbbször persze ez nem is olyankor történik meg velem, amikor otthon vagyok, hanem mondjuk amikor éppen ebédszünetben vagy munkába menet/munkából hazafelé menet nézelődök a Facebook-on, vagy az Instagramon. És hát mit csinál(na) egy következetes álláskereső? Elmenti a linket. Vagy legalább egy képernyőfotót készít az álláshirdetésről, hogy később vissza tudja keresni. Csak hogy sajnos én nem voltam/vagyok következetes álláskereső, és mire hazaérek elfelejtem, hogy mi is volt az.

Na, ennek itt vége! Ma tényleg megírom az önéletrajzomat! Hány pozícióra tudtam volna pályázni, ha következetes vagyok és mindig ott van a „zsebemben” az önéletrajzom – bele se merek gondolni. Lehet, hogy már hónapokkal ezelőtt elnyertem volna egy olyan állást, amire mindig is vágytam, ahol fejlődhetek, ahol változatos projekteken kell dolgoznom.

Oké. Önéletrajz. De 5 éve nem is csináltam önéletrajzot… mit kell egyáltalán beleraknom? Mit érdemes beleírnom? Hogy nézzen ki? Tegyek bele fotót, ne tegyek bele fotót? Színes legyen, vagy ne legyen színes?

Annyiféle cikk, sablon, útmutatás található meg az interneten, de megmondom őszintén egyik sem nagy segítség. A használható sablonokkal az a problémám, hogy hiába tudod módosítani a színét, meg az elrendezést, marhára nem lesz egyedi. Én pedig egyedi szeretnék lenni! Nem szeretném, hogy ha megnyitja egy HR-es az önéletrajzom, azt tükrözze rólam, hogy még arra se vettem a fáradtságot, hogy összerakjak egy önéletrajzot MAGAMTÓL.

Na és a következő tényező, ami miatt bizonytalan vagyok az pedig az, hogy hiába rakom össze az önéletrajzomat önállóan, honnan fogom tudni, hogy valóban jó-e? Persze, azt tudom, hogy mindig pozícióhoz igazítottnak kell lennie, hiszen hogy néz ki az, hogy nem releváns információk szerepelnek az önéletrajzomban? Értem itt ezt arra vonatkozóan, hogy ha mondjuk megpályázok egy üzletvezetői pozíciót, de egy olyan önéletrajzzal teszem meg, ami nem tükrözi, hogy valaha volt közöm az üzletvezetéshez – akkor biztos nem fognak még csak fel sem hívni. Azt is tudom, hogy fel kell tüntetni az eredményeimet, sőt jó az is, ha kulcsszavakat használok benne, hiszen ha hozzám hasonló embert keresnek akár egy adatbázisban, akkor jó ha engem is megtalálnak (feltéve csak akkor, ha be vagyok regisztrálva bárhova is…)

Úgy szeretném, ha lenne valaki, aki megmondaná nekem, hogy jó vagy rossz-e az, amit csinálok!

Úgy szeretném, ha lenne valaki, aki „rácsap” a kezemre, ha látja, hogy valami hülyeséget írtam bele az önéletrajzomba!

Vagy csak nyugtasson meg valaki azzal, hogy ránéz, bólogat vagy éppen csóválja a fejét. Terelget az utamon, segít szakmai tanácsokkal.

Van egy jó hírünk, kedves Álláskeresők! Ha ti is hasonló gondolatokkal keltek, hasonlóan bizonytalanok vagytok az álláskereséssel kapcsolatban – itt vagyunk mi!

Jelentkezzetek hozzánk egy ingyenes igényfelmérésre és oszlassuk el közösen a kételyeket! 🙂

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!