Kísérőlevél? Motivációs levél?Kísérőlevél tuning

A kísérő levél célja, hogy bepillantást engedjen a jelölt személyiségébe, miközben megválaszolja az alapvető motivációs kérdéseket: Miért érdekli a cég? Miért érdekli az adott pozíció? A cég milyen problémájára lesz Ő a megoldás? Miért lesz Ő a megfelelő jelölt? Ennek a megírása ismét átnyúlik az ön-marketing területére. Nem véletlen, hogy nagyon sok munkakeresőnek beletörik a bicskája.


Kell-e kísérő levelet írni? 

Ha az álláshirdetésben kifejezetten kérik, akkor természetesen kell. Ilyen esetben kísérő levél nélkül elküldeni az önéletrajzot nem csak felesleges, de hatalmas fekete pont, amivel teljesen elvághatjuk magunkat adott cégnél.

Előfordul, hogy a hirdetésben nem esik szó a kísérő levélről. Ilyenkor is érdemes összeszedni magunkat és összeállítani egy levelet. Nem kétséges, hogy a jelentkezők csupán elenyésző hányada veszi erre a fáradtságot. Ezért már ezzel is sikerülhet kitűnni a tömegből, és megmutatni, hogy valóban ezt a munkát szeretnénk!

Ne küldjünk motivációs levelet abban az esetben, ha az álláshirdetésben kifejezetten erre kérik a pályázókat.  Nem számít jó pontnak, ha mégis küldünk. Sőt…


Miért kell kísérő levelet írni?

Nehézkes lehet pontosan megfogalmazni, miért is mi vagyunk a jó választás. Mégis, a cég legtöbbször tudni akarja, hogy megvan bennünk az érdeklődés és elkötelezettség a cég és a munkakör iránt, és hosszú távon számíthatnak ránk. Az is lehet, hogy nem pontosan felelünk meg a meghirdetett pozíció követelményeinek, vagy karrier-módosítás miatt érdekel minket a lehetőség. Ekkor kifejezetten érdemes ezekre magyarázatot adni. A motivációs levelünk minőségéből pedig az is kiderül, ha csak kényszer miatt pályázunk…


Nézzük meg a munkaadói oldalt!

A munkáltató is félelmekkel küzd. Neki egy csapat kell, olyan emberekkel, akik az ő elképzelését akarják támogatni. Nem zsoldosokra van szüksége, akiknek fizet egy darabig, de az első ajánlatra beállnak a konkurenciához, hanem csapattársakra, akikre számíthat. És már elégszer megégette magát azzal, hogy csapattársat keresett, mégis csak zsoldost kapott. Egy jó kísérő levél megválaszolja ezeket a ki nem mondott kérdéseket, és kezeli a jelölt személyével kapcsolatos esetleges kifogásokat.


Kapcsolatfelvétel