Barion Pixel

Videóinterjú kisokos

1024 683 Karrierszerviz

A toborzásban mindig is jelen volt a videóinterjú fogalma és sok helyen alkalmazták is, főleg első körös meghallgatási formátumként. Most viszont nem nagyon van választás, ha interjúztatni akar egy cég. Biztos, hogy ilyen formán teszi majd meg.

Mik a fő paraméterek, amikre oda kell figyelni egy ilyen interjún?

1. Legyen megfelelő technológiai eszköz biztosítva

Ez a legfontosabb minden tényező közül. Ahhoz, hogy az interjú ne fulladjon kellemetlenségbe, fontos, hogy álláskeresőként biztosítva legyen minden eszköz ennek lebonyolításához. Azt, hogy milyen alkalmazáson keresztül történik az interjú, sok esetben az interjúztató cég határozza meg. Amire az álláskeresői oldalon figyelni kell, hogy adott alkalmazás rendelkezésre álljon a számítógépen. Tehát, ha egy olyan videóchat eszközön keresztül akar a munkaadó kommunikálni, amit esetleg a munkavállaló nem ismer, időben le kell tölteni adott alkalmazást és le is kell tesztelni, hogy rendben működik-e. Nincs is annál rosszabb, mint amikor az interjú kezdetén derül ki, hogy valami nem funkcionál megfelelően.
Megfelelő kamera. Sokaknál ez is hibafaktor szokott lenni. Ha nincsen a laptopon, számítógépen megfelelő kamera, azt mindenképpen érdemes beszerezni.
Bár alapnak tűnhet, de az internet gyorsaságát is meg kell vizsgálnia annak, aki ilyen interjún fog részt venni. Ha valamiért akadozik adott videóchat program, az a legtöbb esetben az internetnek köszönhető, így ezt is mindenképpen tesztelni kell.
Felkészülés. Az interjú előtt legalább egy órával érdemes ugyan úgy felkészülni, mintha személyes interjún venne részt az ember. Olyan öltözetet kell felvenni, amit egyébként is tenne az ember és javaslom azt is, hogy öltözzünk fel rendesen, interjúhoz illő módon (bár a kamerában csak derékig látszódik a kép, de akkor is legyen meg az „érzés”). Az interjú előtt azt is érdemes beállítani, hogy milyen hátteret és fényviszonyokat szeretne magáról az ember láttatni. Fontos, hogy tiszta legyen a kép, jól látható az interjún résztvevő személy, illetve, hogy olyan lehetőleg semleges háttér legyen, ami nem vonja el a figyelmet az interjún. Mindenképpen zavartalanul kell lebonyolítani a beszélgetést, így egy külön, ajtóval zárható szobát javaslok. A legjobb az, ha ténylegesen be lehet zárni a szoba ajtaját, így egészen biztos, hogy nem lesz apró baki sem.

2. Kellő komolyság

Nagyon figyelni kell arra is, hogy ugyan olyan komolysággal kezelje ezt az interjú fajtát az ember, mintha személyesen kellene bemutatkoznia. Mindent érdemes gyakorlatilag pontosan úgy csinálni, mintha személyes interjún lenne az ember. Az otthon kényelme sokszor kizökkentheti az interjú alanyt szerepéből, hiszen bár egy interjú mindig stresszes, a videós formátum adhat némi komfortossági faktort a szituációhoz.

+ 1 tanács

Az, aki nincsen hozzászokva az ilyen típusú interjúhoz mindenképpen figyeljen oda arra, hogy az interjú során ne saját magát vizsgálja a kamerában. ? Akarva-akaratlanul hajlamos az ember saját magát nézni a képernyőn ilyenkor. Egy dolog biztos, ezt észre fogja venni a másik fél is. Jobb esetben csak jót mulat rajta, de rosszabb esetben kínossá is válhat a szituáció. Az interjúztató szemébe egyenesen!
Sokan tartanak a videóinterjúktól, de nincs ok különösebben megijedni egy ilyen szituációtól. A rutinok segíthetik az embert, hogy a lehető legjobb módon tudja reprodukálni saját maga számára a személyes interjú szituációt. Alapos felkészüléssel és kellő komolysággal, egészen biztos, hogy nem lesz rosszabb végkimenetele az interjúnak, mintha személyesen történne.