Barion Pixel

Úgy érzem karrierem megrekedt. Van kiút?

1024 766 Karrierszerviz

Karriert építeni egyáltalán nem könnyű. Minden szakember, akinek fontos a karrierje és szakmáját hivatásnak tekinti, általában előre tervez.

• Megszerezni egy diplomát
• Elhelyezkedni egy jó nevű cégnél, megszerezni az első tapasztalatokat
• Ezt követően vagy ugyan ezen vállalton belül folyamatosan fejlődni és kihasználni a tovább lépési lehetőségeket, vagy ha megállt a fejlődés új, még jobb munkahelyen elhelyezkedni.
• Folyamatosan egyre magasabb felelősségű, egyre nagyobb szakmai kihívást jelentő pozíciót elnyerni. Amihez természetesen egyre jobb fizetés is társul.

De mi történik akkor, ha jó munkahelye van ugyan, de nem tud feljebb lépni? Úgy érzi hiába megy át másik munkahelyre továbbra sem sikerül érdemi változást elérnie szakmájában?
Ekkor törvényszerűen előbb-, vagy utóbb jön az elkeseredés. Az elkeseredés pedig egyértelműen ahhoz vezet (ha túl sokáig tart) hogy az ember feladja a próbálkozást.

Hogyan lehet leküzdeni a mélypontot?

Az első és legfontosabb az a rugalmasság. Az életben ritkán alakul pontosan a tervek szerint bármi is, így aki nem képes alkalmazkodni és újra tervezni, az nem fog egykönnyen boldogulni. Ha nem alakult a karrier során minden az elvártak szerint az nem egyelő azzal, hogy fel kell adni a fő célkitűzést, csak egy másik utat kell találni a megvalósításra.
A mélypontból csak tiszta lap nyitásával lehet végérvényesen kikerülni. Jelenti ez azt, hogy el kell temetni a múltat. Hasznosítani azt, amit lehet és továbblépni. Ez tudom egyáltalán nem olyan könnyű, mint leírva hangzik, de máshogy nem megy. Ha az ember folyamatosan olyan dolgokon kesereg, amin nem tud változtatni, akkor végül csak magát hozza nehéz helyzetbe.
A tiszta lap nyitását követően valójában minden további lépés viszonylag egyszerű. Az újra tervezés és a megvalósítás már felpörgeti az eseményeket és visszaadja a motivációt.

Fontos kideríteni, hogy mi okozta a megrekedést!

Új tervet felállítani csak akkor lehet, ha pontosa meg tudja az ember határozni, hogy mi okozta a megrekedését. Hiszen más és más kezelési módot kell alkalmazni. Nem mindegy, hogy azért akad-e el az ember, mert nem a megfelelő munkahelyet választotta és túl sokáig marad olyan pozícióban, melyben valójában nem érezte jól magát. Más az is, ha rossz területet választott és ezért végül vakvágányra futott. Mint minden más területén az életnek hasznos, ha önvizsgálatot tart az ember és döntéseit nem érzelmi alapon hozza meg, hanem tudatos, átgondolt tervekre alapozva.
A megrekedés nem a vég, csak annyit jelent, hogy valami nem a megfelelő módon működik. Olyan, mint egy csúnyább nátha. Eltart egy darabig a gyógyulási idő, de megfelelő módszerekkel kikúrálható.

Akkor sincsen semmi gond, ha megrekedtél és fogalmad sincs hogyan tovább. Ingyenes igényfelmérésünk során igyekszünk átvenni eddigi karriered, és egy szakmai beszélgetés keretein belül rávilágítunk azokra a pontokra, amik miatt elakadhattál.

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!