Barion Pixel

Valóban tanulmányainkhoz kötött a munkaerő-piaci értékünk?

1024 683 Karrierszerviz

Vajon tényleg megpályázhatatlan egy állás, ha nem az ahhoz tartozó szakmai végzettséggel rendelkezik az ember?

Mennyire és mikor fontos egyáltalán a papíron megszerzett tudás?

Talán abban egyetérthet mindenki, hogy egy orvos, vagy jogász esetében nagyon nem mindegy, hogy megszerezte-e a doktorit vagy sem. Egy pályakezdő sikeres elhelyezkedésének is kulcs eleme lehet a tanulmány foka, és az intézmény ahol megszerezte.

De mi van akkor, ha valaki már 10 évvel ezelőtt végezte el tanulmányait egy szakon, ami talán már nem is létezik? Akkor is ragaszkodni kell a hirdetésben olvasottakhoz vagy ennyi év munkatapasztalat után már nincs jelentősége az egésznek?

Sokan azért félnek megpályázni egy pozíciót, mert nem pontosan azon a szakon végeztek, ami az álláshirdetésben meg van írva. Ez akkor is előfordul, amikor mondjuk egy olyan szakember keres állást, akinek adott szakterületen már sokéves tapasztalata van, de szakirányú diplomát nem szerzett meg. Logikus is, hiszen miért is sorolnák fel az első helyen ezt az elvárási pontot, ha nem lenne fontos.

Elárulnék most egy kis titkot, HR-es oldalról.

A sorrendiség nem egyenesen arányos a fontossággal. Még egy pályakezdő esetében is 50-50%-ot tesz ki a szakmai gyakorlat és iskolai végzettség fontosságának aránya. Egy tapasztalt szakember esetében ez az arány egészen máshogy alakul. Nagyon sok esetben, akik mondjuk 10 éve megszereztek egy végzettséget, az a végzettség ma már nem is biztos, hogy létező, vagy ha létezik is, teljesen mást oktatnak adott szakon mint sok évvel ezelőtt.

Akkor miért is ez lenne a legfontosabb?

Tudom, hogy bosszantó lehet álláskeresői szemmel nézve ez az általános hirdetésben megfogalmazott kritérium, de azt látni kell, hogy ha valakinek már kellő évszámú tapasztalata van adott területen és szakértelme is megfelelő egy pozícióra, nem kell véresen komolyan venni ezt a kritériumi pontot.

Inkább csak egy általános HR sztenderd, hogy ily módon van megfogalmazva egy álláshirdetés, nem feltétlenül jelenti azt, hogy tényleg ezen áll-vagy bukik egy pályázat.

Mint az élet minden területén, érdemes egy picit elgondolkodni mielőtt levonunk egy konklúziót. Egy tapasztalt szakembernek nem kell attól tartani (legalább is a versenyszférában nem), hogy csak mert bizonyos papírjai nincsenek meg, kevesebb értéke lesz a piacon, mint „túlképzett” társának.

Ha bizonytalan vagy álláspiaci ismereteidben, nem tudod, hogy valóban érdemes-e megpályáznod az adott pozíciót, akkor jelentkezz hozzánk ingyenes igényfelmérésre – nézzük meg együtt, hogy hol lehet a hiba!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!