Álláskeresési kisokos: Színfalak mögött – Fejvadászat

A legtöbb álláskereső amikor új munkahelyet szeretne találni elsősorban az ismertebb állásportálokat böngészi át. A profibbaknak van LinkedIn-es profiljuk, így ott is böngésznek a jó lehetőségek között. Általában egy-két fejvadász céget ismernek ezeken felül, de sokak számára még mindig rengeteg dolog nem egyértelmű a közvetítőkön keresztül történő pályázásokkal kapcsolatosan. Ebben a cikkben a legfontosabb tudnivalókat fogom összefoglalni és lerántom a leplet a sokszor misztériumoktól övezett szakma kevésbé ismert részleteiről is.

Közvetítés-kölcsönzés-outsourcing

Először is tegyük tisztába a fogalmakat, mert sokak számára nem szokott egyértelmű lenni, hogy mi a különbség kölcsönző és közvetítő cég között, nem is beszélve az outsourcing működéséről.
A közvetítő cégek „csak” összekötik a munkavállalókat a munkaadókkal, nem alkalmazzák a szakembereket, ezzel szemben a kölcsönző cégek saját alkalmazásukba veszik fel a munkavállalókat és csak szó szerint „kölcsön” adják a munkaadóknak. Ez utóbbi főleg fizikai, betanított munkaterületeken szokott előfordulni. Outsourcingról akkor beszélünk, ha egy vállalat úgy dönt, hogy egy addig is meglévő belső folyamatát kiszervezi, és egy vállalkozónak adja át, jellemzően vállalkozási szerződés keretében.

Adatbázis regisztráció

A legtöbb vállalat karrieroldalán, állásportálokon, illetve fejvadász cégek honlapjain alap elvárás a regisztráció, ha valaki pályázni szeretne. Azzal kapcsolatosan, hogy ez mennyi kellemetlenséget okoz az álláskeresőknek nem szeretnék egyéni véleményt formálni. Amit viszont biztosan mondhatok, a legtöbb cégnél nem azért van erre szükség, mert ezzel szórakoztatják magukat a HR osztályok vagy informatikusok. 2018-ban életbe lépett GDPR (adatok védelméről szóló EU-s rendelet) óta, hatványozottan oda kell figyelni minden vállalatnál arra, hogy ne történjen szabályszegés adatvédelem területén főleg azoknál, akik nagyobb mennyiségű személyes adatot tárolnak – így a fejvadász cégeknél is. Higgye el minden álláskereső, hogy nem volt szórakoztató senki számára igazodni – az egyébként rendkívül szigorú – új szabályozáshoz, de ez nem kedv kérdése volt. A legegyszerűbb módja a biztonságos adattárolásnak pedig nem más, mint az adatbázis. Íme tehát az ok, ami miatt kötelező a regisztráció és nem elegendő e-mail-en elküldeni egy önéletrajzot. Persze vannak cégek, akik nem ezt a megoldást választották az adatkezelésre, de álláskeresőként érdemes erre úgy tekinteni, hogy az igazán profik adatbázist készítettek. Ez a legbiztosabb módja az adatkezelésnek és pont. Lehet, hogy 5 percig (lemértem saját rendszerünkben) kellemetlenséget okoz a regisztráció, de utána biztos lehet benne az álláskereső, hogy nem kerülnek személyes adatai rossz kezekbe. Remélem így már belátható, hogy ez egy szükséges rossz (nem mellesleg, mindkét oldal számára).

Amikor a fejvadász dönt

Sokan azt gondolják, hogy a fejvadász interjúk csak felesleges körök, a legtöbben nem értik a cégek miért nem közvetlenül interjúznak velük. Abban is sokan kételkednek, hogy egy fejvadász meg tudja-e állapítani megfelelő professzionalizmussal, hogy alkalmasak-e adott pozíciókra. Elárulok most egy titkot, ha már ez a cikk erről szól. A fejvadász nem saját passziója alapján dönt jelöltek sorsa felett. Egyértelmű utasításokat kap az ügyféltől szakmai elvárásokkal kapcsolatosan. Éppen ezért merem azt mondani, hogy egy fejvadásszal történő interjú, sokkal objektívebb eredménnyel fog zárulni, mintha valaki egy vállalatnál mutatkozik be. A fejvadász nem fog azért elutasítani valakit, mert „úgy érzi” személyisége nem felel meg adott megbízó cég elvárásainak. Nem fog trükkös kérdéseket feltenni, sem pedig olyan témákat felhozni, amivel egy-egy pályázót csőbe tudja húzni. A fejvadász barát. Barátja a megbízójának is nyilván, de ugyan úgy a pályázóknak is. Minden esetben úgy megy be egy-egy interjúra, hogy azt szeretné, ha a jelölt akivel beszél továbbítható lenne. Hiszen, ha nem tudja valamiért továbbítani az neki idő-energia pazarlás. Tehát egyszer és mindenkorra szeretném, ha ezek a prekoncepciók megszűnnének a fejvadászokkal kapcsolatosan. Az eddig leírtakon túl, ami még előnyös pályázói szempontból egy fejvadásszal történő pályázás során, hogy a fejvadász elvégzi a pályázó helyett a munka felét. Segít optimalizálni az önéletrajzot és támogatja a jelöltet, értékesíti az ügyfél felé.

Összességében arra szerettem volna rávilágítani, hogy bár nem tökéletes ez a szakma sem, közel sem akkora mumus, mint azt sok álláskereső gondolja. Azok a szakemberek, akik tudatosan keresnek állást, mindenképpen kapcsolatba lépnek fejvadász cégekkel is. Hiszen vannak olyan pozíciók, amik ki sem kerülnek álláshirdetés formájában, csak a fejvadászok kezei között vannak. Aki nem hajlandó ennek a szakmának a képviselőivel megfelelő módon együttműködni, az egyrészt elesik ezektől a rejtett lehetőségektől, másrészt pedig a saját renoméját rombolja.

Ha szeretnétek még tisztább képet kapni a kiválasztási folyamatokról, arról, hogy mik történnek egy-egy jelentkezés során, mire kell figyelni és hogy hogyan érdemes pályázni: jelentkezzek hozzánk egy igényfelmérésre! Karrier-tanácsadóink egy ilyen igényfelmérés során segítenek abban, hogy átláthatóvá tegyék a pályázások pontos menetét!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!