Nem vagyok motivált a munkámban. Mi lehet az oka?

A motivációvesztés az egyik leggyakoribb munkahelyváltási ok. Azt gondolom szinte minden ember megtapasztalta már milyen az, amikor elveszti valamivel kapcsolatosan a motivációját. Éppen ezért azt is tudja mindenki, hogy ez egy kezelhető dolog, nem kell tragédiaként tekinteni rá. Az viszont, hogy ki milyen módon oldja meg a helyzetet, nagyban függ attól is, hogy mennyire tudatosan teszi azt.

Amikor valaki azért vált munkahelyet, mert úgy érzi már nem tudja motiváltan végezni munkáját, sokszor nem foglalkozik azzal, hogy feltárja a valós okokat. Az ember hajlamos leegyszerűsíteni a dolgot és annyival lezárnia magában, hogy biztosan csak azért történt, mert már régóta foglalkozott ugyan azzal, ugyan abban a környezetben. Ez abszolút lehet egy valós ok, de sokszor ennél több is van a háttérben.

Miket érdemes vizsgálat tárgyává tenni?

Első és legfontosabb dolog, hogy pontosan meghatározásra kerüljön mikor is történt a motiváció elvesztése pontosan. Volt-e valami, amivel összefüggésbe lehet hozni: egy konkrét esemény, élethelyzet. A legtöbb esetben az ember vissza tudja vezetni a dolgot valamilyen konkrétumra. Ez az egyik legnehezebb lépés, de enélkül nem is lehet hatékonyan feloldani a problémát.

Amikor sikerül beazonosítani, hogy pontosan mik is az okok, mérlegelni kell, hogy valóban nincs-e más mód, mint a felmondás. Felmondani könnyebb, mint erőfeszítéseket tenni, hogy változtasson az ember az élethelyzetén, de hosszútávon ártalmas lehet ez a hozzáállás. Hiszen, ha valaki egyszer így kezeli ezt a problémát, szinte biztos, hogy legközelebb is találkozni fog ilyen helyzettel. Nem venni tudomást egy problémáról nem jó stratégia, csak ahhoz vezet, hogy adott probléma újból és újból elő fog kerülni és legrosszabb esetben odáig vezethet, hogy az ember félrediagnosztizálja magát.

Mit is okoz a rossz diagnózis?

Arról szerintem nem kell beszélnem túl sokat, hogy milyen következményei vannak annak, ha egy orvos rosszul méri fel egy beteg állapotát és rossz kezelést nyújt. Ebben a hasonlatban az ember maga az orvos és a beteg is egy személyben, ami még nehezebbé teszi adott probléma megítélését – így elveszik az objektív szemléletmód. Amikor motiváció vesztést észlel valaki, az csak egy tünet. Olyan, mint amikor van egy gyulladás a szervezetben, ami kihat egyéb területeire is az ember testén, mondjuk bőrirritáció formájában. Ilyenkor az első reakció, hogy a látványos tünetet kezeli az ember és próbál megoldást keresni magára a tünetre, pedig a tünetet okozó betegségre kellene. Amikor valaki azonnal felmond pontosan ezt teszi. Ideiglenesen kezeli a tünetet, de a tünetet kiváltó okot nem. Mindez pedig ahhoz vezet, hogy előbb-vagy utóbb újból meg fog jelenni a betegség. Aki ezt el akarja kerülni, fontos, hogy alapos önvizsgálatot tegyen és feltegye a kérdést:

„Valójában mi okozza a problémámat?”

  • Már egyáltalán nem élvezem a munkám és nincs lehetőségem cégen belül váltani más területre, vagy feljebb lépni?
  • Alapvetően érzem úgy, hogy szakmámban nem tudok kiteljesedni, képességeimet kamatoztatni?
  • Elkedvetlenített valamilyen külső tényező? Nem megfelelő vezető? Munkatárs, akivel nem tudtam együttműködni? A magánéletemben nem volt valami rendben abban az időszakban?

Mint az látszik, rengeteg oka lehet annak, ha valaki elveszti motivációját és minden ok másféle kezelést igényel. Fontos a megfelelő diagnózis és a problémákkal való szembenézés. Mint azt az elején is írtam a legtöbb esetben a motiváció elvesztése nem egy végleges dolog. Ahhoz, hogy megfelelően lehessen kezelni egy ilyen helyzetet bátorságra van szükség. Eléggé bátornak kell lenni ahhoz, hogy az ember szembe nézzen önmagával és elismerje, hogy nehézségekkel küzd. Ez a legnehezebb része a dolognak, de amint ez megvan a többi már gyakorlatilag gyerekjáték lesz.