Nem merek váltani, de nem is érzem magam jól jelenlegi munkahelyemen!

Mit tehetnék?
A jelenlegi járványhelyzetben örülhet az, akinek van munkája. Vagy mégsem?

 

Ha valakiben pont az elmúlt másfél-két évben érlelődött meg a váltás gondolata az most nagyon nehéz helyzetben találta magát. Bár álláslehetőségek vannak a piacon szerencsére, de az álláskeresők bátorsága erősen amortizálódott. Honnan tudhatja az ember, hogy következő munkaadója mennyire áll stabil lábakon? Jobb lenne kivárni, és a biztos rosszban maradni, mintsem bevállalni az ismeretlent? Jelenleg amúgy is nagyon sok az ismeretlen. Mikor ér véget a járvány? Mikor jön helyre a gazdaság? Egyáltalán lesz-e olyan az élet, mint előtte? Nem csoda, hogy mindenki a biztonságra törekszik, kerüli a kockázatot. Állást váltani márpedig kockázatos. Nem csak a jelen helyzetben, mindig az.

Tegyük hát fel a nagy kérdést: Mi a rosszabb? Maradni egy olyan helyen, ami minden nap szenvedést okoz, vagy legyünk bátrak és vállaljuk a kockázatot, ami ugyancsak szenvedéshez vezethet majd?

Egy dolog biztos. Ha valaki egy rossz helyzetben van, legyen szó arról, hogy munkahelyén már nem találja a motivációt, vagy az élet bármely más területén úgy érzi nem boldog, akkor nem változtatni a dolgokon biztos rossz döntés lesz. Még, ha az ismeretlen tartogatja is a lehetőségét a csalódásnak, még mindig jobb belebukni valamibe, mint nem tenni semmit sem. Persze tudom. Könnyebb mondani, mint megtenni.

Mi az, ami segítheti a döntést?

Írjunk listát:

Ha teljesen tisztán akarjuk látni a helyzetünket, a legjobb, amit tehetünk, hogy csinálunk egy pro-kontra listát arról, hogy mi történne akkor, ha maradnánk jelenlegi munkahelyünkön és mi lenne, ha ellentétesen döntenénk. Ebből a listából, már jó eséllyel ki fog derülni, hogy mi lenne a helyes döntés. Persze attól még, hogy egy döntés helyes, még nem mindig könnyű. A legtöbb embert befolyásolja a döntéshozatalban környezete. Család, barátok, jellemzően azért, mert jót akarnak az embernek inkább a biztos döntés mellett teszik majd le a voksukat. Meg fogják győzni arról, hogy tartson ki, amíg a válság kicsit rendeződik és csak utána hozzon komolyabb karrier döntéseket.

Mi lehet a hátulütője, ha olyan helyen ragad, ahol rosszul érzi magát?

Inkább kezdjük azzal mi az, ami pozitív: biztos keresete van. Minden másra csak negatívan hat majd, ha olyan munkahelyen kell dolgoznia, amit már nem szeret. Persze van különbség a között, hogy valaki csak simán kicsit kedvetlen és a között, ha teljesen utálja már a munkahelyét. Azok számára, akik utóbbi kategóriába tartoznak, semmiképp sem javaslom a maradást. A munka meghatározó része az ember életének. Sajnos arra pedig, hogy a munkahelyi és a magánéletet teljesen különválassza valaki, ritkán van példa. Ha volt egy rossz napja a munkában az akaratlanul is kihat majd a magánéletére. Ha ez a rossz munkanap állandóvá válik, az nagyon komoly magánéletbeli károkat is okozhat.

A másik nagyon erős negatívum, hogy az, aki sokáig marad olyan munkahelyen, amit utál, sokkal nehezebben fog tudni elhelyezkedni. Az interjúkon nem fog tudni jól szerepelni, hiszen menet közben elveszik majd az a belső motiváció, ami ahhoz kell, hogy el tudja hitetni bármilyen munkaadóval, hogy lelkes és elhivatott tagja tud majd lenni adott munkahelynek. A sok negatív tapasztalat legrosszabb esetben egészen odáig is vezethet, hogy elveszti majd a hitét abban, hogy ennél lehet jobb. Aki pedig elér egy ilyen fázisba, már csak nagyon nehezen tud majd kilábalni.

Fontos az anyagi biztonság. De, ami még talán ennél is fontosabb az a boldogság.