Fogalmam sincs mi zajlik most a munkaerő-piacon, de állást keresek. Mit érdemes tudni?

Nehéz most kiigazodni a világban. Folyamatosan változnak a dolgok, egyik napról a másikra kerül újabb és újabb helyzetekbe az ember. Cégek toboroznak, majd leállnak, létszámstop, csődeljárás, leépítés. Egy ilyen gazdaságilag is bizonytalan helyzetben nagyon nehéz dolga van annak, aki jó munkahelyet szeretne magának. Sokkal alaposabban kell utánajárni a cégeknek és sokkal megfontoltabban kell meghozni a döntéseket. Az egyik legnagyobb baj, hogy egy ilyen helyzetben kiigazodni úgy, hogy folyamatosan egymásnak ellentmondó információkat kap az ember, igencsak nehézkes.

Nézzük meg, mit lehet tudni most a munkaerő-piacról.

Éves viszonylatban vizsgálnám ezt a kérdést, mert ami most van, nagyjából az volt fél évvel ezelőtt is. Bizonyos cégeknél valóban létszámstop van. Bizonyos cégeknél pedig leépítés. És bizony, vannak cégek ahol pedig toborzás zajlik. Az egyik alap nézőpont, melyet érdemes tisztázni, hogy ahol volt toborzás márciusban-áprilisban, majd az azt követő többi hónapban, ott nincsen félnivaló. Nem véletlenül toboroznak ezek a cégek. Nem érdemes túlmisztifikálni. A legtöbb esetben ez egész egyszerűen csak annyit jelent, hogy stabil a működésük és az is marad. Bármilyen furcsán is fog hangozni, akkora változások a piacon nincsenek, mint amilyennek kívülről tűnnek. Egy dolog változott jelentősen, az pedig bizonyos szektorok összeomlása. Ezekből a szektorokból (vendéglátóipar, turizmus, szolgáltatóipar) törvényszerűen sok munkavállaló került elbocsátásra, így több is az álláskereső, mint normális időszakban lenne. Ami viszont nem változott, hogy azokban az ipar és szakágakban, ahol eddig is munkaerőhiány volt ott most is az van. Mint ahogyan azokon a szakterületeken, ahol eddig is túljelentkezések voltak, most is azok vannak. Talán most még nagyobb az aránya a túljelentkezőknek, de nem jelent akkor különbséget álláskeresői szempontból. Tehát, akik olyan munkaterületen dolgoznak, melyet nem érintett a járvány gazdaságilag, ott továbbra is jó esélyekkel lehet elhelyezkedni. Azok a szakterületek, melyek eddig is hiányszakmának számítottak, most is azok, így például aki IT, mérnöki vagy fizikai munkaterületen dolgozik, most is jó esélyekkel talál majd magának állást.

Az összes többi területen eddig is és jelenleg is a túljelentkezés a jellemző. Így tehát összegezve, aki eddig is nehezen talált állást, az most is így lesz vele és fordítva. Aki kellően tájékozott és élelmes annak most érdemes olyan szakmát keresnie, ami hosszútávon is vélhetőleg munkaerőhiányos volt. Tehát, akik kénytelenek elhagyni eredeti szakmájukat, azoknak érdemes elgondolkodni olyan tanulmányok/képzések elvégzésén, ami hosszútávon tud majd kifizetődő lenni.

Miért a hosszútáv?

Sokan gondolkodnak úgy, hogy bár jelenleg kénytelenek eredeti szakmájukat feladni, de nem kell hosszútávra berendezkedniük. Elvállalnak bármit, amiért fizetést kaphatnak, de nem foglalkoznak azzal, hogy mennyire testhezálló a munka, melyet elvállaltak. Ez abban az esetben nem lenne rossz hozzáállás, ha csak egy-két hétig kellene elviselni adott munkakört. Csakhogy, most már sajnos egyértelműen látszik, hogy nem holnapra lesz rend a világban és még ha a járványhelyzet meg is oldódik, a gazdaság nem fog olyan gyors ütemben helyreállni. Ha már viszont ez a helyzet, miért ne lehetne valahogy jobbá tenni. Ki tudja? Lehet, hogy ha valaki alaposan végig járja milyen lehetőségei lehetnek más szakmákban, még az is előfordulhat, hogy talál magának egy olyan területet, melyet hivatásként is tud majd kezelni. El is sülhet úgy a dolog, hogy megmarad majd adott területen.

A hangsúly a tudatos és tervezett cselekedeteken van. Nem szabad fejest ugrani egy ilyen komoly döntésbe. Nem érdemes úgy tekinteni erre a helyzetre, hogy csak a túlélésre játszik valaki. Hosszútávon az több kért okoz, mint amennyi nehézséget megold.

Ha pedig szeretnék szakértői támogatást kapni arra vonatkozóan, hogy mit lenne érdemes csinálnod és hogyan indulj tovább – jelentkezz hozzánk egy ingyenes igényfelmérésre!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!