Barion Pixel

Mindenhez is értek – állást keresek!

450 450 Karrierszerviz

Egyre inkább specialistáknak áll a világ és még vezetői pozíciók esetében is előnnyel indul az a pályázó, akinek egy jól körül írható, egy pályaíven mozgó szakmai tapasztalata van. A korábbi generációk munkavállalóit viszont a legtöbb esetben nem ez jellemzi, hiszen amikor ők építették karrierjüket még egészen más piaci viszonyok és elvárások voltak. A kor alapú diszkriminációról most nem szeretnék mélyebben értekezni, ezt megtettem már korábbi írásaimban. Ebben a témakörben pedig nem is ez a legrelevánsabb kiemelni való.

Igen, van kor alapú diszkrimináció, de közel sem erre vezethető vissza minden elhelyezkedési nehézség. Akik ezzel dobálóznak, gondolják végig mennyi egyéb munkaerő-piaci diszkriminációs forma létezik még.

Nők szülés előtt-után, vallás, politikai hovatartozás, bőrszín és még sorolhatnám. Ha minden munkavállaló erre hivatkozna és ezeket a tényezőket okolná sikertelen elhelyezkedése miatt, senkinek nem lenne munkahelye. Kivéve talán a fehér bőrű férfiakat 30 és 40 év között. De mondjuk recepciósnak ők sem mehetnek el, ha ezeket a tényezőket vesszük figyelembe. Órákat, sőt napokat lehetne azzal tölteni, hogy arról beszélgetünk milyen külső tényezők vannak hatással egy munkakereső sikerességére, de ez nem javítana semmit az alap helyzeten. Fontos, hogy a fókusz ne azon legyen miért nem sikerül, hanem azon hogyan sikerülhet. Ez most gondolom sokak számára motivációs tréner sallangnak hangzott. Lehet, hogy az is, egy dolog viszont biztos: működik.

De térjünk vissza a fő témánkra, mit tehet az, aki túlképzett, akinek túl széleskörű a szakmai tapasztalata?

A megoldás egyáltalán nem bonyolult, tipikusan olyan helyzet ez, amikor az ember azért nem veszi észre az evidens válaszokat, mert túl közel van a problémához. Tisztázzuk mi az, amit nem kell megtennie ezeknek a szakembereknek:

Nem kell az önéletrajzban hazudni! Nem kell kisebbíteni az érdemeket egy állásinterjún! Nem kell elfogadni alacsony pozíciót! Nem kell eleve alacsony pozícióra pályázni, annak reményében, hogy ott talán sikert ér el az is, aki nem képes vezetői pozíciót elnyerni! Nem kell magát sajnáltatnia senkinek sem! Nem kell a HR szakmát átkozni! Nem kell külföldre menekülni!

Akkor mi az, amit tenni kell?

Első körben nem árt egy kis önvizsgálatot tartani. Belegondolni abba, hogy amikor vezetőként kellett munkatársakat választani mik voltak a kiválasztási szempontok. Visszaemlékezni, hogy a HR osztállyal szakmai vezetőként mennyi információt osztottunk meg igényeinkről, beosztotti elképzeléseinkről. Belegondolni, hogy a HR osztály milyen szempontrendszer alapján továbbított felénk jelölteket. Ez utóbbi talán az egyik legfontosabb első körben, hiszen első körben a HR-t kell meggyőznünk arról, hogy alkalmasak vagyunk egy pozícióra.

Ami a legfontosabb minden széles spektrumban szakértelmet szerző munkavállaló önéletrajzának megírása esetében, hogy kiemelt figyelem legyen fordítva a relevanciára. Például nem lehet ügyvezetői profillal kereskedelmi vezetői pozícióra pályázni. Szeretném ismét hangsúlyozni: nem kell hazudni, nem kell eltitkolni egy állásinterjún az elért eredményeinket, de muszáj szem előtt tartani azt, hogy mit priorizál egy adott álláshirdetés. Ha bemegy valaki egy cipőboltba azzal a kéréssel, hogy szeretne egy piros sportcipőt, de az eladó mindenféle színű és típusú cipőt előhoz, mi az első, ami az ember eszébe jut? Professzionalizmusra utal vagy inkompetenciára? Amikor túl sok részét be akarja valaki mutatni szakértelmének, csak egy dolgot ér el. Túl sok lesz. Ennyire egyszerű. Ennek tükrében nem csodálkozhat senki sem, ha a HR túlképzettségre hivatkozik, vagy úgy érzi egy szakember pályázati anyaga túl sok a megpályázott pozícióra.

Ha el akarja valaki kerülni azt a bizonyos „túl sok” kategóriát, kénytelen lesz priorizálni önéletrajzában és a relevanciákat szem előtt tartani. Más esetben sajnos tényleg igaz lesz a klisé mi szerint bizonyos tapasztalati évszám felett Magyarországon lehetetlen az elhelyezkedés.

Ne váljon a sztereotípia részévé!

Ha úgy érzi szüksége van támogatásra elhelyezkedésében, vagy nem biztos abban milyen formában kellene megírnia pályázati anyagát, ismerkedjen meg igényfelmérésünk menetével, jelentkezzen és jöjjön el hozzánk személyesen!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!