Barion Pixel

Kudarc az álláskeresésben! Hogyan maradj motivált?

1024 683 Karrierszerviz

Az álláskeresést a legtöbben bizakodóan kezdik, szorgalmasan küldik a pályázati anyagokat, melyet mindig igazítanak a kiírt álláshirdetéshez, folyamatosan szondázzák a hirdető portálokat és azonnal elküldenek egy informatívnak vélt pályázati anyagot, amint egy jó lehetőség adódik. Sokan még ismeretségi körükben is elkezdenek érdeklődni és izgatottan várják, hogy melyik barátjuk vagy családtagjuk ajánlja majd be Őket a nagy betűs ÁLOMMUNKAHELYRE.

De mi történik akkor, amikor hetek telnek el és nem történik semmi?

Se egy visszajelzés, se egy jó munkalehetőség. Az ember ilyenkor kezdi elveszíteni a hitét munkakeresésének sikerével kapcsolatosan. Kétségek hada, később pedig düh jellemzi a legtöbb ilyen helyzetbe került szakember mentális állapotát. Ez a legrosszabb esetben végül feladáshoz vezethet.

Igen ám, de ebben a helyzetben nem opció a feladás, hiszen ha valaki feladja az álláskeresést, egészen egyszerűen nem lesz munkája, ezzel együtt pedig jövedelme sem. Karrier tanácsadóként pontosan tudom, hogy egyáltalán nem egyszerű a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben elhelyezkedni. Munkaerőhiány nem minden szektort és nem minden szakterületet érint, így erre alapozottan álláskeresésbe kezdeni komoly csalódásokhoz vezethet.

Mivel lehet elkerülni a motiváltság elvesztését, hogyan lehet folyamatosan lelkesnek maradni az álláskeresés során?

Nem mondom, hogy egyszerű. Egy dolgok lehet csak tenni. FOLYAMATOSAN AKTÍVNAK KELL LENNI! Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy miután benyújtották első körben minden szimpatikusnak tűnő lehetőségre pályázatukat, megpihennek és várakozó álláspontra helyezkednek. Nem csak az álláskeresésben mutatható ki, hogy akkor, amikor az ember sokáig tétlen, a végén negatív lesz a hangulata is. Folyamatosan kellenek tervek, célok, megvalósítandó elképzelések, melyek mozgásban tartanak és jól körvonalazott akciók, amivel folyamatos cselekvést lehet fenntartani. Vegyünk az életből egy példát, mondjuk valaki le akar fogyni 5 kilót. Az elején lelkesen vesz egy kondibérletet, diétás szakácskönyveket és egy-két hétig folyamatosan aktívan tesz azért, hogy elérje a kitűzött célt. Eltelik pár hét, de a mérlegre állva nem észlelhető súlycsökkenés. Elkezd fogyni a lelkesedés, jönnek a kifogások és az értetlenkedés, ami végül sok esetben ahhoz vezet, hogy repül a kondibérlet a kukába, a diétás könyv pedig jó esetben is csak papírnehezékként funkcionál majd a jövőben. Úgy vélem egyértelmű, de azért mondjuk ki, diétázó barátunk nem fogyott le. Sőt! Ha igazán „megerőltette magát” még lehet hízott is a folyamatot követően. Az álláskeresés ugyan ilyen. Vannak kudarcok és az eredmény sem mindig látható azonnal, de idővel és folyamatos aktivitással végül kifizetődik a bele fektetett energia. Arról nem is beszélve, hogy könnyebben telik úgy az idő, ha folyamatosan van az embernek elfoglaltsága. Amikor valaki álláskereső az a teljes munkaidős állása. Nem teheti hát meg, hogy ölbe tett kézzel ül és várja azt a bizonyos sült galambot. Mindig van mit tenni, akkor is, amikor épp csendesebb időszak van a munkaerőpiacon. További szakmai kapcsolatok építése a LinkedIn-en, szakmai konferenciákon való részvétel, új cégek felfedezése, direkt megkeresése. Még sorolhatnám tovább, de úgy vélem egyértelmű a leírtakból, hogy megpályázni egy meghirdetett állást csak egy apró szelete az álláskeresési aktivitásnak.

Motiváltnak maradni nem könnyű, ha az ember folyamatos visszautasításokban részesül, de a motiváltsági szintet fenntartani sem lehetetlen feladat.

Amennyiben elakadtál álláskeresésben, vagy nem tudod pontosan mi lehet a probléma jelentkezz hozzánk egy ingyenes igényfelmérésre, és derítsük ki közösen!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!