Közvetlenül céghez, vagy inkább közvetítőn keresztül érdemes pályázni?

Álláskeresési kisokos – 3. rész

Ez a kérdése sokszor felmerül álláskeresői oldalon. Minden szentnek maga felé hajlik a keze, így mint olyan valaki, aki közvetítői oldalon ül azt kell, hogy mondjam rengeteg előnye van annak, ha valakit segít egy fejvadász. A címben feltett kérdésre viszont a válaszom az, hogy is-is. Vannak olyan pozíciók, melyeket csak közvetítő cégen keresztül hirdet egy cég, így nem érdemes elzárkózni fejvadász cégek álláslehetőségeitől sem. Tudom, hogy sokak számára egy felesleges körnek tűnhet, de megvannak a maga előnyei. Mik lehetnek ezek?

Egy fejvadásznak nincs más dolga, minthogy egész nap önéletrajzokat böngésszen és interjúztasson. Így nagyon sok esetben olyan pályázók is felhívásra kerülnek általuk, akikre mondjuk egy vállalat belső toborzója nem figyelt volna fel. Mivel egy fejvadásznak van arra ideje, hogy megfelelő alapossággal felmérje az önéletrajzokat és esetleges kérdések esetén telefonon is kapcsolatba lépjen a jelöltekkel, így azok a pályázók is nagyobb eséllyel jutnak el egy cég interjújára, akiknek nem sikerült tökéletesen megalkotniuk az önéletrajzukat. A belső oldali HR-nek nem mindig van ideje arra, hogy tömeges pályázás esetén minden jelöltre megfelelő időt szánjon. Így mindenképpen jó az, ha a fejvadász cégekkel is kapcsolatban van egy pályázó. Annak is megvan az előnye, ha egy céghez közvetlenül pályázik valaki. Ennek főleg akkor van értelme, ha adott pozíciót cég saját nevén is hirdeti és közvetítő cégen is keresztül. Ezekben az esetekben ajánlott inkább a céghez pályázni, hiszen egy munkaadó először mindig inkább saját jelöltjeit hallgatja meg, mintsem előre vegye a fejvadász által küldötteket. Oka: azok a piszkos anyagiak.

Miben tud még pluszt nyújtani egy közvetítő iroda?

A fejvadásznak nyilván az a célja, hogy minden általa közvetített jelölt eljusson az interjúra megbízójánál és ott minél jobban szerepeljen. Segít a pályázóknak az önéletrajz átalakításban, az interjúra való felkészülésben. Így aki ilyen módon jut el egy céghez, már jóval felkészültebben tud nekivágni a kiválasztási folyamatnak, mint egy jelölt, akinek az útját nem egyengette senki.

Eleve sok olyan (főleg kisebb) cég van, akiknek nincsen külön HR osztálya. Ezek a cégek jellemzően inkább bízzák egy közvetítőre pozícióikat, hiszen nagy terhet vesznek le a vállukról. Az igazán tudatos és profi álláskereső, minden eszközt bevet, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb lehetőséget, így az, aki elzárkózik a közvetítő cégektől, az a piacon futó álláslehetőségek kb. 20%-ától zárja el magát. Ez nem tűnik olyan soknak, de ha azt nézzük, hogy pont ebben a 20%-ban van valakinek az álomállása, akkor igen is jelentős.

Városi legenda: A fejvadász cégek csak adatbázist bővítenek

Egyrészt ez nem igaz. Másrészt még ha igaz is lenne, mi ebben a rossz? Mármint gyűjt adatokat és önéletrajzokat minden fejvadász cég, de Ön mit gondol mire használja azt fel? Segítek. Nem a darálóban élik ki a fejvadász kollégák daraboló fétisüket. Azért gyűjt önéletrajzot egy fejvadász cég, hogy állást tudjon ajánlani a szakembernek, akinek a pályázati anyagát eltárolta. Nem MLM ügynökök a fejvadászok, ígérem, nem fognak senkire sem robotporszívót ráerőltetni egy cold call keretében. Számoljon le minden álláskereső magában ezzel a prekoncepcióval. Csak saját álláskeresését hátráltatja.

A konklúzió tehát, amikor valaki aktívan állást keres, minden platformon, minden eszközzel próbáljon meg élni, amit a piac kínál. Felkészülten, tudatosan állást keresni, akár 80%-al is megnövelheti a sikerességet.