Barion Pixel

Kényes kérdések az állásinterjún! – Létezik-e jó válasz?

1024 683 Karrierszerviz

1. Korábbi munkahelyváltás – személyes okok kommunikálása:

Az egyik legnehezebben kommunikálható helyzet, amikor valaki azért kényszerült munkahelyet váltani, mert személyes problémák merültek fel. Ez lehet egy vezetői rétegben történt negatív változás ugyan úgy, mint egy kollégával történt összeférhetetlenség. Az ilyen helyzetekben csak a legritkább esetekben javallott teljesen őszintén nyilatkozni. Több lehet a negatív hatása, mint a pozitív annak, ha korábbi munkaadóról valaki bármilyen aspektusból is, de rosszat állít. Olyan ez, mint az elhunytakkal – vagy jót, vagy inkább semmit. Az, aki az interjút lebonyolítja legrosszabb esetben arra fog gondolni, hogy egy problémás, negatív jelölttel ül szemben, de legjobb esetben is azon fog gondolkodni, hogy vajon, minden korábbi munkaadójáról így nyilatkozik-e. Arról nem is beszélve, hogy a személyes negatív élmények általában nehezen kommunikálhatók heves érzelmek nélkül. Egy interjút pedig biztosan nem fog pozitív irányba terelni az intenzív érzelemnyilvánítás.

2. Kronológiai kiesés a pályafutásban:

Bárkivel előfordulhat, hogy akaratán kívül kiesik egy-két évre a munkavállalás világából. Ha ez tudatos döntés, akkor azt könnyű kommunikálni. Akkor viszont, amikor valaki mondjuk megbetegszik, vagy egy rokona kerül nehéz helyzetbe ingoványos talajra viheti az állásinterjút. Persze, lehet tisztán és őszintén kommunikálni, hogy mi is történt adott kiesett évek során, de sajnos a másik oldalon így is sok esetben a „PROBLÉMÁS” jelző az, ami felvillan majd. Érdemes hát előre felkészülni erre a kérdésre, nem kell hazudni, de ha valakit váratlanul ér egy ilyen kérdés, sok esetben jóval körülményesebben kezdi el megmagyarázni, ami aztán hazugságként fog majd hatni. Arra apellálni, hogy nem várnak majd magyarázatot a helyzetre, nem érdemes, a kronológia rendkívül fontos egy munkavállaló bemutatkozásában, érdemes hát alaposan odafigyelni arra, ha hiátus van a pályafutásban.

3. Személyes kérdések, családi háttér, állapot vizsgálata:

Hivatalosan nemre, korra, családi állapotra vagy bármi olyan dologra interjún rákérdezni, ami diszkriminációra adhat okot nem szabad. Sajnos mégis megtörténik és csak nehezen bizonyítható egy ilyen eset. Persze ilyenkor minden embernek jogában áll döntenie, hogy folytatja-e az adott kiválasztási folyamatot, de aki úgy dönt, hogy nem szeretne ettől függetlenül sem kiesni az esélyes jelöltek listájából jobban teszi, ha egyszerűen válaszol a feltett kérdésekre. El lehet zárkózni és lehet jelezni az interjúztató számára, hogy nem jogszerű ilyen kérdéseket feltenni, de ez nem fog változtatni a tényen, hogy egy ilyen válasz esetén, így is-úgy is kiesik adott pályázó a kiválasztásból. Mivel az ilyen típusú kérdéseket egyelőre elkerülni nem lehet, ezért a legegyszerűbb az, ha őszinte választ ad az ember. Ettől függetlenül lehet, hogy emiatt kikerül majd a kiválasztásra esélyes személyek listájából, de csak emiatt otthagyni egy interjút jelen körülmények között nem érdemes. Ugyan úgy, ahogyan hazudni sem. Lehet, hogy a hazugsággal több esélyt ad magának a pályázó a tovább lépésre, de ha kiválasztásra kerül valaki adott pozícióra, előbb, vagy utóbb úgy is fény derül majd hazugságára, az viszont egy jóval kellemetlenebb szituációhoz vezet majd.

4. Bérkérdés

Elérkeztünk az egyik legkényesebb kérdéskörhöz mind közül. Elismerem, hogy Magyarországon nagyon rossz kultúrája van a bérkommunikációnak, nagyon nehéz erről egy interjún nyilatkozni, hiszen a legtöbb esetben a munkavállalónak kell meghatároznia a bérigényét úgy, hogy nincsen birtokában kellő információnak, hogy ezt megtegye. Csak egy általános jó tanácsot tudok adni, mindenki induljon ki saját magából a saját igényeiből. Nyilván meg kell maradni a realitás talaján, de biztos vagyok benne, hogy minden gyakorlott munkavállalónak van arról elképzelése, hogy mennyit szeretne keresni, mi az a bér, amit már megkeresett és ehhez képest mennyiért váltana. Mivel egyelőre nem lehet azon a tényen változtatni, hogy a munkaadók nagy része előbb érdeklődik a bérigény iránt, mintsem, hogy információkat osztana meg a lehetőségekről, meg kell próbálni meghatározni és aztán lesz, ami lesz. Nem érdemes a kérdést túlmisztifikálni és nem is javallott bizonytalankodni, hiszen, ha valaki bizonytalan az ki is használható. Sajnos sok cégnél ki is használják adott munkavállaló bizonytalan hozzáállását, nem essen áldozatul, legyen Ön az irányítója a kommunikációnak ebben a témában.

Ez csak pár kiemelt példa volt a nehéz interjú szituációkra, ezeken kívül természetesen vannak még olyan helyzetek, amikor nem egyértelmű, hogy mi a helyes reakció.
Ha bizonytalan vagy az interjúkon, vagy még nem kellett túl sok kiválasztási folyamatban részt venned keressen fel minket, segítünk, hogy magabiztos lehess ezen a megmérettetésen.

JELENTKEZZ HOZZÁNK INGYENES IGÉNYFELMÉRÉSRE, ISMERD MEG SZOLGÁLTATÁSAINKAT, TEDD MEG A KEZDŐ LÉPÉSEKET A JOBB KARRIER LEHETŐSÉGÉRT!

JELENTKEZEM INGYENES IGÉNYFELMÉRÉSRE!