Karriertipp: Keress olyan céget, ahol gördülékeny az ügymenet

Karriertipp mára: dolgozz olyan helyen, ahol gördülékeny ügymenetek biztosítják, hogy kiszámítható módon, hátráltatások nélkül végezhesd a munkád!

blog_Karriertipp_Karrierszerviz

Azt hihetnéd, nem nagy kaland ilyen munkahelyet találni. Ugyanakkor egy felmérés megmutatta, hogy az ügymenetek megakadása jelenti a legnagyobb kockázatot az üzleti működésre. Emellett további veszélyforrást jelent, hogy az otthoni munkavégzés miatt a kibertámadások esélye nőtt, a koronavírus pedig sokakat megbetegíthet, vagy betegápolás miatt tarthat távol a munkától. Ezek mind hatalmas kockázatot jelentenek azon munkahelyeken, ahol a folyamatokat nem hatékony rendszerek, hanem „csak” kulcsemberek látják át.

Ismét elkészült az Allianz Kockázati Barométer, amely nagyszabású felmérés keretében vizsgálta, világszerte milyen – kiszámítható – kockázatok fenyegetik leginkább a vállalatokat. A kutatás 92 országban zajlott, összesen 2769 szakértő (CIO, kockázatkezelő, bróker és biztosítási szakértő) megkérdezésével. Nem meglepő, hogy a koronavírus járvány felülírta az elmúlt évek trendjeit, és a kezelésével összefüggő kockázati tényezők kerültek a lista élére.

Holtversenyben került fel a második és harmadik helyre a világjárvány kitörése és a kiberbiztonság kérdése a 2021-es év üzleti kockázatok toplistájára. A legnagyobb kockázatot az ügymenetek megszakadása jelenti. Ezért a karriertipp mára így szól: keress olyan munkahelyet, ahol gördülékeny az ügymenet!

Visszaüt a vállalatirányítási rendszerek hiánya, felértékelődik a munkaerő

Minél többen dolgozzanak egy munkahelyen, annál fontosabb, hogy átgondolt, megfelelően kialakított ügymenetei legyenek az adott cégnek. Ezzel mérhetetlenül sok időt, kapacitást lehet megspórolni, rengeteg hibát kiküszöbölni. A kutatás megmutatta, hogy sok helyen problémát okozott, és várhatóan fog is még okozni az, hogy többen kiesnek a munkafolyamatokból. Emiatt egyes ügymenetek jócskán lelassulnak, rosszabb esetben teljesen leállnak, ellehetetlenítve az aktívan dolgozó kollégák rendes munkavégzését.

A rendszerek hiánya miatt sokszor megnő a saját területekért felelő kulcsemberek feladatmennyisége. Mivel ezeken a területeken minden lényegi információ az ő rendelkezésükre áll, vagy az ő kezükben futnak össze, működésük nélkülözhetetlenné válik a cégek számára. Ezért válhatnak a végletekig leterheltté ezek az emberek végletekig: a munkáltatók nem engedhetik meg, hogy hosszabb szabadságot vegyenek ki, arról nem is beszélve, hogy akár betegen, vagy betegeket ápolva is dolgozniuk kell.

Bónusz karriertipp: tedd mérlegre a felelősségedet és a munkavégzésedet!

Ha lelkiismeretesen, szorgalmasan végzed a munkádat, könnyen magad válhatsz azzá a kulcsemberré, aki tudása és rálátása miatt az ügymenetek lelke. Éppen ezért mindig mérlegelned kell, a munkád optimális teljesítése mennyi időt, energiát igényel – és ehhez képest mennyi felelősség, mennyi elvárás társul. Ha túl sok minden nyugszik a válladon, tudhatod, hogy a terhek kibillentek az egyensúlyukból.

Kulcsemberként érdemes rendszeresen felülvizsgálnod, mikor várnak tőled már túl sokat, és megelőzni, hogy lehetetlen elvárásokat támasszanak feléd. Amikor már azt tapasztalod, hogy rég nem azzal foglalkozol a munkádban, amiben eredetileg megállapodtatok, felborult az egyensúly az életedben is, és nem látsz esélyt a helyzet megoldására – akkor lépned kell.

Ha kiszámíthatóbb karrierútra vágysz, töltsd ki INGYENES IGÉNYFELMÉRÉSÜNKET, hogy megtudhasd, tapasztalt, profi kollégáink hogyan támogathatnak!

Máris készen állsz a váltásra?

Válogass a Beck & Partners nyitott pozíciói között IDE KATTINTVA!