Hogyan válassz karrier-tanácsadót?

Manapság már rengeteg karrier-tanácsadó, illetve coach van a piacon. Egyáltalán nem könnyű eligazodnia egy laikusnak a témában, pedig fontos, hogy aki ilyen fajta szolgáltatást szeretne igénybe venni tisztában legyen vele, hogy mi alapján döntsön.

Először is, tegyük tisztába a fogalmakat: egy karrier-tanácsadó nem minden esetben coach, ahogyan egy coach sem feltétlenül karrier fejlesztés területén ad tanácsadást. A coaching egy hosszabb folyamat általában, ami nem csak egy ember karrier elakadásán tud segíteni, hanem akár magánéletet érintő problémákat is tud orvosolni. Ahhoz, hogy valaki coaching tevékenységet tudjon folytatni képzést kell elvégeznie a témában, így például, ha valaki úgy érzi, hogy mélyebb mentális elakadása van, mindenképpen javallott coach-ot keresnie. Természetesen egy jó coach sem tud minden problémát megoldani, az igazán komoly elakadások esetén még mindig a pszichológus segítsége tud a legjobb megoldás lenni.

Amikor coach-ot választ az ember, amit első körben mindenképp érdemes figyelembe vennie, hogy hol szerezte képesítését adott szakember, milyen bizonyítványokkal rendelkezik. Nagyon sok gyorstalpaló coach bizonyítványt adó képzés van a piacon, amik nem feltétlenül adnak megfelelő szakmai hátteret. Érdemes óvatosnak lenni a témában, hiszen egy rossz coaching nagyon sokat árthat. A legtöbb coach specifikálódik egy bizonyos témára. A leggyakoribb coach fajták a következők: „life coach”, „karrier coach”, „vezető coach”.

Egy dolog viszont közös az összes „vállfajban”: a folyamat általában hosszabb, akár hónapokig, évekig is eltarthat, és nem a tanácsadáson van a fő hangsúly, hanem a problémák feltárásán, illetve azon, hogy a coaching-on részt vevő személy, magától rájöjjön hogyan oldja meg azokat.

Egy karrier-tanácsadó – aki nem coach – sokkal gyakorlat-orientáltabb felfogásmódot képvisel. Ezáltal a folyamat jóval gyorsabb és hatékonyabb tud lenni, viszont igazán komoly elakadásokra nem jó megoldás.

Mire tud jó megoldást kínálni egy karrier-tanácsadó, illetve milyen szempontokat kell figyelembe venni, amikor tanácsadót választ az ember?

Egy karrier-tanácsadónak – mint már írtam – nem feltétlenül kell coach végzettséggel rendelkeznie, illetve nincsen egy sztenderd szakmai háttér, amivel ilyen fajta tevékenységet végezni lehet. A piacon jelenleg is tevékenykedő, sikeres karrier-tanácsadók között vannak HR-es, sales-es és marketinges múlttal rendelkező szakemberek is – ám ez a hármas nem véletlen. Egy álláskeresési folyamat ugyanis, ebből a 3 szakmai összetevőből áll főként. Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen az álláskeresésben, vagy képes legyen tovább építeni karrierjét elengedhetetlen, hogy ismerje a munkaerőpiacot, illetve önmaga munkaerőpiaci értékét (HR), fel tudjon építeni egy hatékony önmarketing stratégiát (marketing), illetve hogy el is tudja adni magát állásinterjúkon (sales). Karrier tanácsadást azoknak a szakembereknek érdemes igénybe venniük, akik vagy sikertelenek az álláskeresésben, vagy nem sűrűn kellett állást keresniük, munkahelyet váltaniuk karrierjük során, ezért nem tudják, hogyan álljanak neki a folyamatnak.

Míg egy coach esetén, képzettségét megvizsgálva viszonylag könnyen döntésre lehet jutni kompetenciáit illetően, addig egy karrier tanácsadó esetén nem ilyen egyszerű a helyzet. Az általános jó tanács – ami egyébként ugyan úgy coach választás esetén is fontos – hogy az ember mérje fel a piacot. Általában minden karrier-tanácsadó, illetve coach biztosít egy ingyenes találkozási lehetőséget, ahol mód van rá, hogy személyesen is megismerje egymást a két érintett fél. Ez nagy segítség, hiszen egy ilyen kötetlen találkozó tökéletesen alkalmas arra, hogy el lehessen dönteni szimpatikus-e az adott tanácsadó, megvan-e a közös hang.

ÉS ITT A LÉNYEG!

Teljesen mindegy, hogy milyen papírokkal rendelkezik egy tanácsadó és, hogy milyen referenciákat tud felmutatni. Ha nem érzi azt az igénybe vevő fél, hogy megvan a közös hang, az a bizonyos kémia, nem lesz gyümölcsöző az együttműködés. Azokra a tanácsadókra, akik nem biztosítanak lehetőséget előzetes ismerkedésre, úgy gondolom, nem érdemes senkinek sem az idejét és pénzét pazarolnia. Mindenki más és mindenki számára más lesz a jó folyamat. Az, hogy mennyire lesz sikeres egy tanácsadás nagyban múlik azon is, hogy mennyire van közös hangon a tanácsadó és ügyfele, mennyire tudnak közösen gondolkodni, elfogadni egymás nézőpontjait.

Mi itt a Karrierszervizben kifejezetten gyakorlat és hatékonyság orientált tanácsadást nyújtunk az álláskeresők, munkahelyváltók számára és természetesen biztosítunk lehetőséget a kémia kialakulására, mielőtt még belevágnánk a konkrét folyamatba. Gyere el ingyenes igényfelmérésünkre és ismerd meg tanácsadó kollégádat. Legyen 2020 a karriered éve!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!