Barion Pixel

Szakmát kellett váltanom a válság miatt – hogyan tovább?

1024 683 Karrierszerviz

Felmerül viszont egy aggály:

Aki most teljesen más munkakörben helyezkedett el, mint amiben korábban dolgozott, hogyan tegye vissza helyes útra a karrierjét?

Ez egy összetett kérdés és a válasz nagyon helyzetfüggő: ha valaki csak kicsit lépett más útra, az még nem nagy törés karriertervezési szempontból. Mondjuk egy szakács, aki ideiglenesen elment futárnak, amíg nem nyitnak újra az éttermek – az nem egy megoldhatatlan élethelyzet. Ha viszont mondjuk egy HR-es kolléga került ugyan ebbe a cipőbe, az már kicsit nehezebb ügy. Egy dolog biztos: a munkáltatók megértőek lesznek, ha az elkövetkezendő fél vagy egy év során olyan önéletrajzzal találkoznak, amiben van egy kisebb karriertörés. Ami fontosabb, hogy munkavállalóként ne ragadjunk a megváltozott helyzetben. (Hacsak nem tetszett meg az új szakterület ?) Tudatosnak kell lenni, és keresni kell az elhelyezkedési lehetőséget az eredeti szakmában. Nem szabad leállni az álláskereséssel. Most megértésre számíthat minden munkavállaló ebben a témában, de ha túl sok időkiesés van karrier szempontból, az már nehezebben magyarázható a válsággal. Meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy ismét az eredeti szakmában tudjon dolgozni az ember. Az is megoldás lehet, ha ez idő alatt elvégez valaki online tanfolyamokat, olyanokat, amik illeszkednek az eredeti szakterülethez. Ezzel biztosítható, hogy az ember ne essen ki a ritmusból, illetve, ha valaki elvégez egy továbbképzést, akár azt is megteheti, hogy kihagyja önéletrajzából a későbbiekben az átmeneti munkahelyet, és ugyancsak a járványra hivatkozva, továbbképzéséről ad csak információt.

Nem szabad elkeseredni, szépen lassan a gazdaság elkezd működni és a toborzások is kezdenek újra indulni. Ha valaki jelenleg nem dolgozik, vagy olyan területen dolgozik, ami eredeti szakmájától eltérő – folyamatosan böngéssze az álláslehetőségeket. Lehet, hogy most kicsit lassabbak a kiválasztási folyamatok, de célba lehet érni. Minél kevesebb idő telik el a kieséssel, annál könnyebb lesz a visszarázódás. Ha már az élet ezt hozta, érdemes a lehető legtöbbet kihozni belőle. Most van idő a tudatosabb karriertervezésre. A következő munkahelyet ugyan olyan alapossággal és megfontoltsággal kell kiválasztani, mint normál esetben. Lehet sokak számára ez a szituáció arra is jó volt, hogy újraértékeljék mi is fontos számukra valójában az életben. A mindennapi mókuskerékben sokszor nincs idő megállni és gondolkodni. Érdemes hasznosan kihasználni a kényszerből felszabadult időt és haszonra váltani. Határozott elképzeléssel és kitartással egészen biztos, hogy minden munkavállaló, aki most egy kicsit megsínylette a gazdasági válságot, képes lesz ismét elhelyezkedni. Lehet még jobb helyet is talál magának, mint amit el kellett hagynia.

Ha esetleg úgy érzed, hogy egyedül nem megy, nem tudod merre indul vagy bizonytalan vagy az elkövetkezendő hónapokat illetően – akkor sincs semmi veszve, hiszen tanácsadóink pont az ilyen helyzetekben tudnak neked tanácsot adni, segítséget nyújtani. Szeretnéd megtudni, hogy miben tudunk neked segíteni? Jelentkezz bátran hozzánk egy kötelezettségmentes ingyenes igényfelmérésre!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!