Hogyan mondjunk nemet a munkahelyen?

Nem kell mindennel egyetérteni

Nemet mondani sokak számára nem könnyű. Nem csak a munkahelyen, de a magánéletben is vannak olyanok, akik egyszerűen képtelenek nemet mondani. Sokszor akkor sem megy, amikor saját magának okoz kárt az ember.  Ez a képesség nincs meg mindenkiben, de fejleszthető. A legtöbben azzal érvelnek azok közül, akik ebben a „betegségben” szenvednek, hogy nem szeretnek konfliktusba keveredni, így egyszerűbbnek érzik ráhagyni a másik félre, amit gondol, vagy tesz. Más az, amikor az ember konfliktuskerülő és más, amikor nem képes önmagáért kiállni. Aki a munkahelyén nem tud nemet mondani, az valószínűleg az élete más területein sem. Most nézzük meg azt, milyen hátrányai vannak kifejezetten szakmai életet tekintve ennek a tulajdonságnak.

 

Aki nem tud nemet mondani a munkahelyén, valószínűleg minden olyan feladatot a nyakába fog idővel kapni, amihez senkinek nincs kedve. A legnagyobb baj azzal, ha valaki nem húz határokat, hogy mások ezt megérzik és ki is használják. Sajnos ilyen a világ és ahhoz, hogy érvényesülni tudjon az ember, kénytelen kicsit megacélozni jellemét. Mint írtam, ez a képesség igen is fejleszthető. Az első pár „nem” nagyon fájdalmas lesz. Valószínűleg az ember azon fog rágódni utána akár hetekig is, hogy vajon jól tette-e, amit tett, vajon jogosan utasított-e vissza egy kérést. A legnagyobb félelme az embernek ilyenkor, hogy vajon miként fogják mások megítélni. Sajnos nincs mese, de ha valaki folyamatosan azon aggódik mások mit gondolnak róla, nem fog tudni saját boldogsága érdekében cselekedni.

Mi lehet a legrosszabb dolog, ami történhet, ha nemet mondunk? Az a személy, akinek a kérését elutasítottuk, lehet nem fog minket kedvelni. Ilyenkor érdemes a kérdést feltenni: Miért is akarom valaki olyan ember szeretetét, aki csak kihasznál, és az első adandó alkalommal, amikor valami nem úgy történik, ahogyan Ő szeretné, megorrol ránk? Tudom, hogy más a helyzet akkor, amikor mondjuk munkahelyi felettesünknek kell nemet mondani.

Ezekben a helyzetekben nyilván mérlegelni kell azt, hogy milyen kérést akarunk visszautasítani. Valóban jogos, hogy nem a mi dolgunk, amit kértek tőlünk, vagy csak mi érezzük soknak, mert amúgy is sok feladat van rajtunk. Ha előbbiről van szó, akkor igen is határokat kell húzni. Ha már munkavállalásunk elején egyértelművé tesszük, hogy igenis csak olyan feladatokat vagyunk hajlandóak ellátni, ami benne van a feladatkörünkbe, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem leszünk kihasználva. Az egészen más tészta, ha mondjuk olyan plusz feladatot bíznak ránk, amivel bizonyítani tudjuk rátermettségünket, mondjuk egy magasabb pozícióra. Ide kell a józan ész. El kell tudni választani azokat a kéréseket, amiknek a teljesítése hosszútávon megtérül, és azokat, amikből csak negatívan jöhetünk ki. Akiben nincs meg ösztönösen ez a képesség, az mindenképpen fontolja meg jobban a válaszát. Ha kérnek valamit, ne az legyen az első reakció, hogy: „Persze, megcsinálom, nem gond!” Kérjünk időt rá, hogy megfontolhassuk belefér-e az időnkbe, elég pár perc is. Vonjuk mérleget, írjunk pro-kontra listát.

Mint minden, gyakorlással ez a képesség is automatizmussá alakítható, így minél többször futunk bele ilyen helyzetbe, annál könnyebb lesz kezelni. Végül már nem kellenek majd listák ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani mire mondjuk nemet és mire nem.

Mindenki, aki magára ismer ezekben a sorokban nézzen körül közvetlen környezetében. Azok az emberek, akik tudnak nemet mondani sikeresebbek, vagy pórul jártak? Remélem, hogy a tapasztalata mindenkinek az lesz, hogy megéri nemet mondani. Ha pedig ez a munkahely elvesztésével jár, akkor több, mint valószínű, hogy nem a megfelelő munkahelyen töltöttük az időt.

Munkahelyünk elvesztése pedig nem jelenti a világ végét: lesz másik, lesz olyan ahol jobban fogjuk magunkat érezni. Viszont, ha ez az elvesztés szinte derült égből villámcsapásként ér minket, nem biztos, hogy hirtelen tudjuk, hogy mit kéne tennünk – hogyan kellene elindulnunk.

Mi a Karrierszerviz pedig pont az ilyen esetekben (is) tudunk segíteni: igényfelmérésünk során felmérjük azt, hogy mi az, amiben a segítségedre lehetünk a sikeres álláskeresés érdekében. Jelentkezz hozzánk te is, ha elakadtál, ha bizonytalan vagy, vagy ha nem tudod hogyan kellene elindulnod.

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!