Hogyan kerülheted el a kiégést?

Jó lenne, ha azt mondhatnám, hogy van egy csodaszer, amit ha bevesz az ember, minden negatív gondolata megszűnik majd. Amivel fenntartható a folyamatos motiváció. Sajnos ilyen csodaelixír nem létezik, így marad a szokásos nehéz út. A kiégés elkerüléséhez elengedhetetlen az időszakos önvizsgálat. Fel kell tennie magának az embernek azokat a kérdéseket, melyek megválaszolása bár nem bonyolult, mégis félelemet keltő. Miért? Mert lehet a válaszokból olyan út rajzolódik ki, ami még több bizonytalansággal jár majd.

Na, de mik ezek a kérdések? Milyen módon lehet kideríteni azt, hogy valaki a kiégéshez vezető úton jár-e?

  1. Van értelme a munkának, amit végzem?

Persze minden munkának van értelme. Nem ez a fő kérdés. A fő kérdés, hogy aki végzi adott munkát az látja-e az értelmet benne. Ez sajnos egyáltalán nem evidens dolog. Sokan „csak” dolgoznak, de nem gondolkodnak el azon, hogy vajon miért csinálják, amit csinálnak. Általában, ha ezt a kérdést felteszik a munkavállalóknak akkor személyes okokat mondanak. Azért dolgoznak, hogy pénzt keressenek, el tudják tartani önmagukat és családjukat. Vannak páran, akik ennél tudatosabbak és karriercéljaik elérését jelölik meg, mint a munkavégzés okát. Egyik sem helytelen válasz. Viszont, ha a kiégés aspektusából nézem a témát, a kérdés helyesen így hangzik inkább: A cégnél, ahol dolgozom mi értelme a munkának, amit elvégzek? Könnyű elveszni a mindennapok útvesztőjében és nem látni a teljes egészet. Hacsak valaki nem egyéni vállalkozó, mindig van egy nagyobb kép. Egy szervezet, vállalat, melynek része az ember és végső soron azért kell, hogy dolgozzon, mert őszintén szeretne hasznos tagja lenni a vállalatnak. Ha nem így gondolkodik valaki és csak a személyes céljai motiválják, úgy is azt fogja érezni, hogy előbb-utóbb váltania kell.

  1. Támogat a vezetőm?

Mármint itt a kérdés az, hogy miért támogat. Azért, mert ezzel elérheti azokat a nagyobb célokat, melyet az ő felettese határozott meg? Vagy azért, mert őszintén törődik az alatta dolgozó egyéni fejlődésével? Az nem is kérdés, ha egyáltalán nem érzi egy munkavállaló vezetője szakmai és emberi támogatását, hamar úgy érzi majd, hogy nem a megfelelő helyen dolgozik. Ha egy vezető csak önös okokból kifolyólag támogatja a munkatársát, idővel arra is fény derül. A te vezetőd valóban törődik veled?

  1. Elégedett vagyok a munkakörülményeimmel?

Megkapod a megfelelő eszközöket a munkádhoz? A munkahelyeden olyan a rugalmasság foka, ami számodra megfelelő? Szereted a rendszert, amihez alkalmazkodnod kellett mikor munkába álltál? A neked való munkakultúrában dolgozol, érzed az összetartozást munkatársaiddal? Ezekre elsőre lehet sokan legyintenek majd, de azt bizton mondhatom, még a legantiszociálisabb embereknek is minimum egy dolog a fent felsorolt dolgok közül fontos lesz. Lehet nem lesz fő oka a kiégésnek hiányuk, de részét képezik majd.

  1. Tiszta karrierutat látsz magad előtt munkahelyeden?

Nagyon fontos, hogy ne csak a pillanatnak élj. Bármennyire is jó mottó, valójában, ha munkavállalásról van szó, kell, hogy legyen az embernek elképzelése a jövőről. A cégednél megkérdezik rendszeresen, hogy mik a céljaid? Kaptál egy útitervet, ami alapján haladsz? Látod magad 5 év múlva is adott vállalat kötelékében? Ha nem, akkor nagy valószínűséggel ki fogsz égni. Jobb esetben ezen segít majd egy munkahelyváltás, rosszabb esetben motiválatlanná válsz majd karriered építése kapcsán. Ha túl sokáig toporogsz egyhelyben és nem tudsz fejlődni semerre, nem a megfelelő helyen vagy.

  1. Fel tudsz nézni vezetődre és bízol benne?

Már másodjára kerül porondra a vezető szerepe az egyén kiégésében. Nem véletlen. Ha csak egy jó tanácsot adhatok, ne dolgozz olyan helyen, ahol a vezetődre nem tudsz felnézni. Nem tudsz megbízni abban, hogy a legjobb tudása szerint támogatja fejlődésed. Ne hagyd, hogy egy rossz vezető visszatartson.

Végsősoron nem fogsz tudni mást hibáztatni, ha nem alakul úgy a karriered, mint ahogyan szeretted volna, csakis saját magadat. Igen, sok tényező befolyásolja azt, ha valaki kiég. A legtöbb tényező viszont, ha valaki kellő tudatossággal kezeli a kérdést, kezelhető/megelőzhető.