Barion Pixel

Hogy keressünk állást vezetőként? – 3 tipp, ami hasznos lehet!

1024 683 Karrierszerviz

A vezetői beosztásban való elhelyezkedés nem ritkán fél évet is igénybe vehet, és ha valaki nem megfelelően keresi új kihívást jelentő pozícióját, sokszor csalódottan kerül ki az álláskeresés folyamatából. Nézzünk néhány aranyszabályt, melyet minden vezetői beosztásban elhelyezkedni kívánó szakember be kellene, hogy tartson:

1. Az önéletrajz legyen könnyen profilozható!

Sok vezető követi el azt a hibát, hogy túl sok információt, túl sok szakmailag nem feltétlenül releváns adatot tesz közzé önéletrajzában. Amikor valakinek már több mint 10 év munkatapasztalatát kell egy önéletrajzban összefoglalnia, az egyáltalán nem könnyű feladat. Sokan még gyakornoki idejüket is részletesen kifejtik és pályakezdő pozíciójukat is olyan részletességgel írják le, ami az aktuális elhelyezkedésnél már teljesen irrelevánsnak számít. Nem kell egy vezetői önéletrajznak mindent tartalmaznia, a lényeg, hogy a jövőben elérni kívánt pozícióhoz releváns és impozánsnak ható adatok és eredmények megfelelően fel legyenek tüntetve.

2. Ne csak hagyományos álláskeresési csatornákban gondolkodj!

A legtöbb pályázó, aki ma Magyarországon szeretne elhelyezkedni ugyan azokat a platformokat használja álláskeresése során. Hagyományosan mindenki a legismertebb állásportálokat, illetve manapság egyre nagyobb relevanciát biztosító LinkedIn felületet használja állások felkutatására. Ez természetesen nem baj, de érdemes „out-of-box” gondolkodni nem csak a munkában, de az álláskeresés során is. A meghirdetett állások megpályázása remek dolog, de önmagában nem biztos, hogy elegendő. A LinkedIn nem csak arra alkalmas, hogy állásokat pályázzon ott egy szakember, hanem azt a célt is szolgálja, hogy szakemberek egymásra találására egy platformot biztosítson. Biztos vagyok benne, hogy az, aki vezetői pozícióban ül már több éve, több száz tárgyaláson vett részt és rengeteg szakmai kapcsolatot alakított ki. Ezt az álláskeresés során figyelmen kívül hagyni nem helyes, de ha nincs is releváns kapcsolati tőkéje valakinek, akkor is lehet mindig új kapcsolatokat kialakítani. Használja arra mindenki ezt a felületet, ami miatt eredetileg létrejött. Építsen kapcsolati hálót az, aki nem rendelkezik vele, akinek pedig jelentős a bázisa van, ne feledkezzen meg róla. Sok vezetői pozíciót nem raknak ki a piacra, de még csak nem is adják ki fejvadász cégnek keresésre. Ezeket a pozíciókat másként elérni nem lehet, csak direkt cégmegkereséssel. Aki ezzel az eszközzel nem él, az jelentősen csökkenti gyors elhelyezkedésének esélyét.

3. Ne vedd fél vállról az állásinterjún való szereplést!

Minden vezetőnek kellett már interjúkon részt vennie, interjúkat lebonyolítania. Pontosan ezért a legtöbben azt gondolják, hogy ebben nincsen semmi nehézség, hiszen ültek már az asztal másik oldalán számtalanszor, nem érheti őket meglepetés. A helyzet viszont az, hogy nagyon más az asztal egyik és másik oldala, és aki túlságosan elbízza magát az nagyot bukhat. Az, aki vezetőként dolgozik már évek óta vélhetőleg nem rossz a munkájában. A cég ahol megkapta kinevezését vélhetőleg elismerte szakmai hozzáértését, és ezért alkalmazta vezetői beosztásban. Amikor egy vezető interjúra megy, akkor viszont semmiben sem különbözik, mint bármelyik másik pályázó: eredményei és szakmai hozzáértése nem evidencia a másik fél számára, így nem is szabad akként kezelni.

Elhelyezkedni vezetőként egyáltalán nem könnyű, de nem is lehetetlen. Kicsit talán több energiabefektetéssel jár, mint alacsonyabb beosztásban állást keresni, de ha a megfelelő módon és megfelelő eszközökkel teszi az ember, nem ütközhet kardinális problémákba.

Ha nem tudod, hogy miként bővíthetnéd kapcsolati tőkédet, vagy gondot okoz a megfelelő pályázati anyag összeállítása, tekintsd meg weboldalunkat, jelentkezz hozzánk egy díjmentes igényfelmérésünkre!

Nem csak abban tudunk segíteni, hogy elhelyezkedésed gyors legyen, de segítünk megtalálni és elérni az ideális munkahelyet!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!