Barion Pixel

Fejvadász szemmel a munkaerő-piacról

790 400 Karrierszerviz

Ez álláskeresőként biztos egy érdekes információ. Hiszen joggal gondolhatná azt az ember, hogy mivel most sajnálatos módon sokan vesztették el munkájukat, egy fejvadász biztos dúskál a pályázókban. A helyzet viszont nem ennyire egyszerű. Sokan vesztették el a munkájukat, ez igaz, de azokon a területeken, ahol eddig sem volt jelöltbőség, ott jelenleg sincs. Sőt. A legtöbb munkavállaló biztonsági játékot játszik. Akiknek van munkájuk és nem kell kényszerűen állást váltaniuk azok most jóval többször fontolnak meg egy szembejövő jó lehetőséget, mint korábban. A félelemek mögött persze van igazság. Ha valakinek nem muszáj most váltania és olyan munkahelye van, ami kellő stabilitást tudott mutatni az elmúlt egy évben, annak nem kell, hogy égjen a talpa alatt a talaj. Ami viszont álláskeresői szemmel érdekes lehet ebből, az az, hogy aki merész, most akár nagyot nyerhet is. Vannak remek lehetőségek a piacon és ha valaki nem fél most belevágni egy kiválasztási folyamatba, olyan munkát találhat magánnak, amit átlagos időszakokban lehet, csak kemény verseny árán nyerne el.

Lassú kiválasztási folyamatok

Másik tény, melyet fejvadász oldalról meg lehet erősíteni az a kiválasztási folyamatok idejének meghosszabbodása. Aki most pályázik, számítson rá, hogy az átlagostól hosszabb időt fog majd felölelni a folyamat. Ez nem azt jelenti, hogy a cégek szándékai nem komolyak a kiválasztási folyamatokat illetően. Hoznék a valóságból egy példát, hogy hitelesen tudjam szemléltetni milyen is az élet: vegyünk egy külföldi tulajdonban levő céget, ahol egy ember kiválasztása 5 kör eredetileg is. Nem csak a magyarországi vezetőknek kell jóváhagyniuk a felvételt, hanem a külföldi vezérkartól is kell az ámen. A jelölt megpályázza az állást. Túljut az első körön, mely a fejvadásznál történik. Továbbjut, lehetősége lesz bemutatkozni a cégnél. Íratnak vele egy szakmai tesztet. Eddig 2 hét telt el a pályázat beadása óta. A tesztet kiértékelik, plusz pár nap. Sikeres lesz, jön a harmadik kör még egy vezetővel. Visszajelzés 4-5 nap. Aztán megcsörren a telefon, jelölt megkapja a tájékoztatást, hogy a külföldi vezetőség szeretné a találkozót, de személyes formában. Nem várják el a jelölttől, hogy kiutazzon, ők akarnak idejönni. Megveszik a repülőjegyet. Aztán lemondják az utat, nem jöhetnek a járvány miatt. Lassan eltelik egy hónap a beadott pályázat óta. Sikerül meggyőzni a céget a videóinterjúról. Már közel a cél, de aztán nem jön az időpont megerősítés. A fejvadász már nagyon sajnálkozva közli, hogy felfordult a cég élete, most a home office szabályozást kell újra gondolni, a toborzás lejjebb csúszott a prioritási listán. Aggodalomra nincs ok, a jelöltet továbbra is szeretnék felvenni, csak egy kis türelmet kérnek. Nem fejtem tovább, ebben az esetben boldog véget ér történetünk, a jelölet végül felveszik, igaz eltelt három hónap a beadott pályázat óta.

Ez persze egy nagyon extrém példa volt. Függetlenül a jelenlegi változékony helyzettől ennyire azért nem kell hosszú idővel számolnia annak, aki bead egy pályázatot. De az tény, hogy most türelmesebbnek kell lenni a cégekkel és nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni abból, ha nem halad egy kiválasztási folyamat problémamentesen. A folyamatos változások próbára teszik még a legjobban működő cégeket is. Gondoljunk csak bele egy átlagos példát hozva: egyik nap még azt hiszi az ember, hogy ráér elintézni a nagybevásárlást a következő napon is, majd reggel értesül róla, hogy kénytelen lesz elkéredzkedni a munkából előbb, hogy zárás előtt odaérjen a boltba. Ez még egy az egyszerűbb élethelyzetek közül, de már ez is felborítja az ember életét és kell gondolkodni azon, hogy mi a legjobb megoldás. Egy vállalat életében minden ilyen apró változás egy nagyon hosszú folyamat kezdete. Nem érdemes tehát csak erre alapozva elveszteni a bizalmat bizonyos cégekkel szemben.

Vannak a piacon változások igen. Álláskeresőként nagy a bizonytalanság, mellyel meg kell küzdeni, igen. De annak, akinek váltási szándéka van, vagy kénytelen meglépni nem szabad félelemből cselekednie. Alaposan utána kell járni minden olyan információnak, mely az álláskeresést segíti, a döntéshozatalt támogatja egy-egy pályázat beadása előtt. Minél több információval rendelkezik valaki, annál kisebb lesz a bizonytalansága és annál biztosabban fog tudni jó döntést hozni.

Ha úgy gondolod, hogy nem tudod merre indulj az álláskeresést tekintve, vagy nem tudod hol kellene több információt gyűjtened 1-1 cégről, vagy szeretnél tisztábban látni azzal kapcsolatban, hogy mi zajlik a munkaerő-piacon – jelentkezz hozzánk egy ingyenes igényfelmérésre!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!