Barion Pixel

Csapatépítés etikett: így viselkedj az első csapatépítődön

1024 683 Karrierszerviz

Ma már nem csak multiknál szokás a csapatépítő napok tartása: rengeteg hazai KKV is felismerte a team building-ben rejlő potenciált és az egyre terjedő élményközpontú munkahelyek is központi elemüknek tekintik, mint a munkavállalói lojalitást és a csapatmunkát fejlesztő eszközt.
Ezek az események tökéletesek arra, hogy ha csak egy napra is, de “megbomoljon” a céges hierarchia, így egy kötetlenebb, barátibb légkörben tölthetünk el egy napot a kollégákkal.
Ha most kaptál először meghívást egy csapatépítőre, ne ijedj meg! Nincs félnivalód. Erről akár egy közös ebéd, akár néhány jópofa, “jégtörő” jellegű program fog gondoskodni. Ne feledd el azonban, hogy céges rendezvényen veszel részt, így jó ha tisztában vagy néhány alapvető viselkedési normával.

1. Érkezz pontosan!

Ahogy már említettük, céges rendezvényen fogsz részt venni, ezért nagyon fontos, hogy jó benyomást kelts. Ezt úgy tudod kapásból elrontani, ha késve jelensz meg. Gondolj csak bele! Egy ilyen rendezvényen jó eséllyel ott lesz a felettesed, sőt még annak a felettese is. Mit fognak szólni, ha a megnyitó után “esel” be a rendezvényre?
Még rosszabb fényt vet rád, ha a csapatnak rád kell várnia, hogy elkezdődhessen a program. Kezeld munkanapként az eseményt és jelenj is meg olyan pontossággal!

2. Mondj nemet az alkoholra!

Ismerősi körökből minden bizonnyal már Te is hallottál olyan sztorit, hogy egy kolléga alkoholos befolyásoltság alatt milyen cikin viselkedett egy céges bulin vagy csapatépítőn. Te ne legyél ez a kolléga! Az alkohol segíthet feloldódni, de semmiképp se vidd túlzásba.
Menj biztosra! Bár elkerülni szinte lehetetlen az alkoholos italokat, de lehetőleg pár üveg sörnél vagy pár pohár bornál ne fogyassz többet. Tovább biztosíthatod a józanságod azzal is, ha gyakran látogatod a nasi-pultot.

3. Legyél aktív és vegyél részt a programokon!

Egy csapatépítő nap kiváló alkalom arra, hogy megismerd a feletteseid, illetve azokat a kollégákat, akikkel nem futsz össze az irodában nap, mint nap. Mivel egy ilyen rendezvényen általában a csapatmunka előremozdítása a cél, ezért semmiképp sem fogsz jó benyomást kelteni azzal, ha kihúzod magad a programok alól.
Ha ügyesen ismerkedsz, fejlesztheted a kapcsolati tőkéd is, ami a későbbieken előnyt jelenthet például egy előléptetésnél. Azonban kitűnni csak úgy tudsz, ha beveted magad az események sűrűjébe!

4. Maradj professzionális!

Egy csapatépítő bár mindig egy kötetlenebb, “bulisabb” program, azért mégis egy munkahelyi eseményről van szó. Mindig az lebegjen a szemed előtt, hogy olyan emberekkel fogod eltölteni a napot, akikkel másnap találkozni fogsz az irodában. Vedd nyugisra a figurát, maradj pozitív, élvezd az eseményt és szocializálódj, de semmiképp se csinálj olyat, amit másnap megbánnál!

5. Tedd el a telefont!

Tudjuk, hogy az első csapatépítődről van szó. Azt is tudjuk, hogy jobb ötlet híján sokszor a legegyszerűbb előkapni a telefonunk és végigpörgetni a Facebook vagy Instagram feedünk. Ne feledd, a céged azért szervezte az eseményt, hogy az irodai hétköznapokból kiszakadva érezzétek jól magatok.
Ezért javasoljuk, hogy add át magad a pillanatnak és élvezd a csapatépítőt Te is! Ha ez nem megy, legalább tégy úgy, mintha élveznéd, így ezzel is jó benyomást keltve. Fotózni, videózni persze ér, de a posztolás várhat!

6. Öltözz alkalomhoz illően!

Tudd, hogy milyen rendezvényre mész – nehogy véletlenül kellemetlen meglepetés érjen! Sportos csapatépítő játékok várhatóak? Nem biztos, hogy a jól bevált business casual szetted lesz a nyerő. Ugyanakkor egy kisebb létszámú céges grillpartihoz például tökéletes lehet!

Összefoglalás

Bízunk benne, hogy hasznos olvasmánnyal tudtunk szolgálni. Nézzük is át a biztonság kedvéért, hogy mire célszerű figyelned az első csapatépítő tréningeden!

Érkezz pontosan – Ne feledd, az első benyomás mindent visz céges környezetben. Ne baltázd el!
Lassan az alkohollal – Ne kerülj megalázó helyzetbe a feletteseid és kollégáid előtt, bánj csínján az alkohollal!
Aktivizáld magad – Fontos, hogy aktívan részt vegyél a programokon! Kiváló alkalom ez az ismerkedésre, a kapcsolati tőkéd bővítésére.
Maradj professzionális – Hiába bulisabb a program, nem a barátaiddal, hanem a munkatársaiddal, a főnökeiddel találkozol. Kezeld ennek megfelelően az eseményt!
Tedd el az okostelefont – Kamerázni, videózni ér, de a posztolás ráér. Add át magad a pillanatnak!
Öltözz alkalomhoz illően – Tudd a rendezvény jellegét! A buborékfoci vagy a lézerharc nem lesz kellemes öltönynadrágban és ingben.

Forrás: Teamlab – a céges élmény-csapatépítés szakértője