Álláskeresési kisokos: Hogyan néznek ki a profi pályázati anyagok?

A téma már csontig lerágott, mégis még mindig rengeteg rossz pályázati anyagot látni. Azt, hogy miként kell önéletrajzot írni, és hogy mit is jelent valójában a motivációs levél, még mindig nem tanítják az iskolákban. Hiszen, ha valaki nem tud megfelelő pályázati anyagokat írni amikor munkát keres, nehezebben fog tudni elhelyezkedni. Az pedig, hogy valakinek legyen munkahelye, lássuk be: az egyik legfontosabb dolog egy ember életében.

Fussunk hát neki ismét a témának és nézzük meg, hogy mik azok az alapszabályok, amiket egy önéletrajz elkészítése közben be kell tartani, illetve, tegyük végre tisztába az örök mumust: a motivációs levél kérdést.

Önéletrajz alapszabályok:

Nem magadnak írod!

Az egyik legáltalánosabb hiba önéletrajz írásnál az, ha valaki nem képes beleképzelni magát a munkaadó fejébe. Amikor önéletrajzot írsz az első kérdés, amit mindenképpen tegyél fel magadnak: Mire kíváncsi az állást hirdető cég? További kérdésekkel segítheted a nézőpont elsajátítását, mint: Mik azok a tapasztalatok, szakmai ismeretek, amik a megpályázni kívánt pozíció esetében igazán relevánsak? Ha ezt az anyagot olyan ember olvasná, aki nem mély szakértője területemnek, akkor is teljesen világosan kiderülne mivel is foglalkozom? Egyáltalán látszik egy tudatos és jól felépített karrierív az önéletrajzomban?

Fontos, hogy minden álláskereső elfogadja a tényt: A HR-es nem ért máshoz, csak a HR-hez. Tehát, úgy is kell fogalmazni és úgy kell az információkat megosztani, hogy az közérthető és egyértelmű legyen. Nem szabad evidensnek venni semmit. Például, mondjuk van egy marketinges szakember és csak annyit ír feladatkörébe, hogy marketing kampányok lebonyolítása. Ebből nem derül ki, hogy milyen platformokhoz ért a szakember, ahogyan az sem, hogy milyen sikerességgel futott egy-egy kampány. Fontos, hogy konkrét eredmények és konkrét feladatok legyenek definiálva. Itt el is érkeztünk a második szabályhoz.

Ne általánosíts!

Örök hiba, hogy a legtöbb önéletrajzban nem szerepelnek konkrét eredmények és olyan általánosan vannak megfogalmazva a feladatok, hogy gyakorlatilag nincs is értelme leírni azokat. Az eredményeket minden munkahelyen fel kell tüntetni, hiszen az eredmények különböztetnek meg egymástól két hasonló profilú szakembert. Nem kell csilli-villi önéletrajz ahhoz, hogy kit tudjon tűnni egy szakember a jelentkezők tengeréből. Egy profin összeállított, igényes, eredményeket felmutató és kommunikáló önéletrajz ugyan úgy megteszi a hatását. Az általános frázisokat pedig egyszer és mindenkorra felejtse el mindenki. Senkit nem fog érdekelni, hogy valaki társosztályokkal tart kapcsolatot, vagy jól kommunikál. Ezek csak helyet foglalnak az értékes önéletrajzban, hozzáadott értéket nem képviselnek.

Igényesség!

Szomorú, hogy erre egyáltalán ki kell térnem, de sajnos még mindig a legtöbb önéletrajz nem felel meg az alap formai elvárásoknak sem. Rosszul tagolt word dokumentumok, személytelen sablonok, rossz helyesírás, nem professzionális fénykép. Ez csak pár példa volt a sok közül, amivel munkám során találkozom, de ennél jóval több gond szokott előfordulni. Igen is időt kell szentelni a pályázati anyagra ebből a szempontból is. Az ilyen jellegű hibák semmi mást nem fognak bizonyítani, csak annyit, hogy nem elég fontos a pályázónak az álláskeresés és sajnos ez olyan módon minősíti a pályázót, amit szerintem egy szakember sem szeretne magáról közvetíteni.

Relevancia!

Tudom, hogy szörnyen hangzik, de senki sem kíváncsi egy önéletrajzban adott szakember teljes élettörténetére. Ez a pont főleg már a tapasztaltabb szakembereknek szól. Nem kell mindent (is) beleírni az önéletrajzba. Itt utalnék az első pontban megfogalmazott szabályra. Minden újabb tapasztalatnál, amit meg szeretne jeleníteni a pályázó tegye fel magának újból és újból ugyan azt a kérdést: Ez tényleg releváns ahhoz a pozícióhoz, amire éppen pályázni szeretnék? Ha a válasz az, hogy nem, akkor nem kell azon gondolkodni, hogy belekerüljön-e az önéletrajzba.

Ezek voltak talán a legfontosabb pontok az önéletrajzzal kapcsolatosan. Persze ezek csak az alapok voltak, aki igazán profi pályázati anyagot szeretne magának összeállítani, ne legyen rest és edukálja magát a témában. Manapság már rengetek helyről lehet profi tippeket, tanácsokat kérni és kapni, így nem lehet kifogás.

Térjünk rá most az ingoványosabb részre: Milyen a jó motivációs levél?

Ebben a témában már sokkal több a szubjektív tényező, mint az önéletrajzzal kapcsolatosan, de igyekszem itt is néhány alapszabályt lefektetni:

Ne legyen egy oldalnál hosszabb!

Ezt a pontot nem véletlenül nem írtam oda az önéletrajz témaköréhez. Ugyan is, én nem vagyok az egy oldalas önéletrajz híve. Legalább is, abban az esetben semmiképpen sem, amikor valaki 15 év munkatapasztalatát szeretné bemutatni. Ami viszont a motivációs levelet illeti, semmiképpen sem érdemes ezt a hosszúságot túllépni.

Csak akkor érdemes megírni, ha azt kifejezetten kérik!

Ezt a pontot nem is ragoznám túl, ha nem kérik, nem kell rá időt és energiát pazarolni. Nemes egyszerűséggel azért nem, mert nem fogják elolvasni.

Sallangok kerülése!

Erősen motivált, jól kommunikáló, proaktív szakember vagyok, aki jól tud egyedül dolgozni, de csapatban is megállja a helyét. Ilyen és ehhez hasonló dolgokat kerüljünk el. Jó messziről, mert ez nem mutat majd mást azon kívül, hogy nem vagyunk valami kreatívak.

Nézzük meg, hogyan is lehetne még ebből a mondatból is értéket közvetíteni:

Erősen motivált szakember vagyok, melyet bizonyít, hogy az évek során értékesítésben elért eredményeim folyamatosan növekedtek. Havi szinten több, mint 50 személyes tárgyaláson vettem részt, mely tárgyalások 80%-ban sikeres üzletkötéssel értek véget, ez bizonyítja kifejezetten jó kommunikációs és kapcsolatteremtő képességemet. Alapvetően minden tárgyalást és üzleti megbeszélést önállóan bonyolítok le, de ahhoz, hogy hitelesen tudjam mindig is képviselni a munkaadómat és ezáltal sikerre vinni egy-egy értékesítési ciklust, hozzájárult a teljes csapat, hiszen csak akkor tudok kiállni valami mellett, ha hiszek is benne. Csapatom professzionalizmusában pedig sosem kételkedtem, ez is sikerem egyik kulcsa volt.”

Látod? Tele van sallangokkal, mégsem tűnik értéktelen általánosításnak.

Nem könnyű megtalálni egy motivációs levélben sem a hangnemet, sem pedig rájönni arra, vajon adott munkaadó mit is szeretne benne látni. Ha csak egy tanácsot kellene adom, akkor az a következő lenne: Kísérő leveled tükrözze személyiséged, hozzáállásod. Lehet, hogy nem mindenkinek fog tetszeni, de olyan cégnél egyébként sem szeretnél dolgozni, ahol nem értékelik valódi Éned.

Összefoglalva tehát, mint az remélem kis írásomból kiderült, pályázati anyagot összeállítani igenis komoly dolog és legalább olyan professzionalizmust igényel, mint bármely más szakterület. A pályázati anyag nem csak azt tükrözi mihez ért egy szakember, hanem azt is, milyen attitűddel rendelkezik. Éppen ezért a lehető legnagyobb hiba az, ha ezt nem veszi valaki komolyan.

Akkor sincsen baj, ha úgy érzed ehhez neked nincs kedved, nincs energiád és inkább egy szakértő segítségével készülnél fel az álláskeresésre. Jelentkezz hozzánk egy ingyenes igényfelmérésre, és megnézzük közösen, hogyan tudsz elindulni – miben tudunk neked segíteni!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!