Barion Pixel

Álláskeresés válság idején – egy toborzó cég tapasztalatai

1024 629 Karrierszerviz

Van viszont jó hír is: sok vállalat a járvány tetőzésének idején sem állt le a munkaerőfelvétellel. Ez nem csak azért jó hír, mert ez azt jelenti, hogy igenis vannak nyitott pozíciók a piacon, hanem azért is, mert egy dolog biztosan kiderült ebből: ezek a vállalatok stabil lábakon állnak és jó vezetőséggel rendelkeznek. Előbbit nem kell talán elmagyaráznom, utóbbit viszont kifejteném.

Az, hogy egy vállalat nem állt le a toborzással, több dolgot is jelenthet: lehet, hogy tényleg csak annyiról van szó, hogy elég stabil tartalékokkal rendelkezett a cég és nem volt szükség ilyen jellegű intézkedésre. Az is előfordulhat, hogy olyan szektorban tevékenykedő cégről van szó, amit, vagy egyáltalán nem befolyásolt ez a mostani válság, vagy kifejezetten jót is tett neki. Ha viszont egyik verzió sem igaz a kettő közül, akkor az a vezetőség kompetens intézkedéseinek a bizonyítéka. Toborzó cégként, mi magunk is természetesen megéreztük a válságot. Szerencsére nálunk a kompetens vezetői döntések és a stabil háttér segített átvészelni ezt az időszakot, de látjuk magunk körül a piacot.

Álláskeresőként sajnos az ember ritkán tud hiteles és elsőkézből származó információkat kapni, így most összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat és az elmúlt időszak tapasztalataiból származó következtetéseket, melyek segíthetnek a munkavállalóknak az eligazodásban.

Nem állt le az élet, csak kicsit lelassult

Mint azt már írtam, nem minden vállalat csukta be kapuit, vagy rendelt el létszámstopot. Viszont azok a cégek, akik a toborzást folytatták, sok esetben nem a korábbi tempóban tették azt. Home office, szabadságolások, válságmenedzsment. Ez mind lassítja most a toborzási folyamatokat, de nem állítja le azokat. Álláskeresőként tehát megértőbbnek kell lenni a vállalatokkal, mint valaha. A visszajelzések ideje megnövekedett, a kiválasztási folyamatok lassabban haladnak, de haladnak. Így semmiképpen sem szabad az álláskereséssel felhagyni. Igen, most valóban több időt kell hagyni a cégeknek a visszajelzésre mint általában, de érdemes kivárni.

Most mindent egy kicsit MÉG alaposabban és profibban kell csinálni

Alapvetően is igaz az, hogy egy álláskeresési folyamat összetett, és ha valaki igazán jól akarja csinálni, akkor az erőfeszítésbe fog kerülni. Most, hogy sokkal több szakember van a piacon, sokkal több emberrel kell versenybe szállni egy-egy pozícióért, még fontosabb az, hogy az álláskeresés profi módon történjen. Aki eddig nem foglalkozott különösebben az önéletrajzának tökéletesítésével, most kénytelen lesz. Pontosabban kell utánajárni egy-egy cégnek, kínált lehetőségnek és precízebben kell számon tartani a megpályázott lehetőségeket. Az álláskeresési folyamat nem ott áll meg, hogy elküldi valaki a pályázati anyagát egy céghez. Ott csak kezdődik.

A kapcsolati tőke fontosabb, mint valaha

Alapvetően is igaz az, ha valakinek kiterjedt kapcsolati hálója van, az hatalmas előnnyel indul az álláskeresésben. Sokan mégis ódzkodnak „szívességet” kérni ismerőseiktől, tartózkodnak az ismeretség útján történő elhelyezkedéstől. Persze van olyan, hogy rossz protekció, de van jó is, amiről kevesebben beszélnek. Ha eddig valaki meg is kerülte ezt karrierje során és mindig pusztán csak hagyományos pályázás útján helyezkedett el, most kénytelen lesz megfontolni, hogy mozgósítsa kapcsolatait. Ha pedig nincsen kapcsolati háló, akkor itt a remek lehetőség annak kialakítására. Az álláskeresés nem csak az önéletrajz megírása, állásportálokon történő regisztráció és pályázás. Az álláskeresés önmagunk értékesítése. Ha valaki ezt az alapelvet képes a sajátjává tenni, akkor már félig nyert ügye van. Az utóbbi hónapokban tapasztalt gazdasági visszaesés, piaci lassulás úgy tűnik kezd helyreállni, de még kell pár hónap a teljes felépülésig. Addig is, amíg teljesen vissza nem áll minden a normál működésre, csak biztatni tudom az álláskeresőket. Nem csak arra biztatom Őket, hogy pályázzanak, hanem arra is, hogy ezt profibban tegyék, mint valaha. Munka nélkül lenni ebben a nehéz időszakban egyenesen elkeserítő, de van kiút. Profizmussal, odafigyeléssel, kitartással és esetleg apróbb kompromisszumok megkötésével nem lehetetlen új állást találni. Aki képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, az túlél. Ez Darwin óta nem kérdőjeleződött meg. Tehát, ha csak egy jó tanácsot is megszívlel az olvasó soraimból, legyen ez: Alkalmazkodjon, hogy túléljen!

Ha úgy érzed, kedves olvasó, hogy ez neked egyedül nem fog menni – erre is tudunk egy megoldást. Mi, a Karrierszervizben nem csak abban tudunk segíteni, hogy elhelyezkedésed gyors legyen, de segítünk megtalálni és elérni az ideális munkahelyet! Jelentkezz hozzánk egy igényfelmérésre, és nézzük meg együtt, hogy neked miben tudunk segíteni!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!