A személyiség fontossága a munkakeresésben

Arról nagyon sok írás született már, hogy milyen egy jó önéletrajz, milyen platformokon érdemes állást keresni, illetve hogy miként kell jól szerepelni egy állásinterjún. Amiről ritkábban esik szó az a személyiség. Talán ez azért lehet, mert ez egy erősen szubjektív és némiképp érzékeny téma. Annyit mindenképpen fontos leszögezni, hogy nincs olyan, hogy jó vagy rossz személyiség. Az ember ennél a fekete-fehér álláspontnál jóval összetettebb.

Ugyan, mint mondtam, nem gondolom, hogy lenne egyértelműen jó, vagy egyértelműen rossz személyiségű ember, viszont az tény, hogy az életben mindenre ráhatása van a személyiségnek. Az, hogy ki miként kezel problémákat, hogyan küzd meg a kudarccal, hogyan tud beilleszkedni a társadalomba, miként tekint az élet bosszantó és örömteli elemeire mind befolyással vannak arra, hogy végül hogyan alakul maga az élete. Nem is baj, hogy nem vagyunk egyformák, hiszen ha mindenki ugyan olyan lenne, ugyan úgy gondolkodna – a világ nem fejlődött volna semerre. Viszont az is biztos, hogy a legtöbb esetben egy állás elnyerése nem csupán a megfelelő szakmai háttéren múlik, hanem nagyban azon is, hogy adott szakember mennyire illeszthető be munkaszervezetbe. Nem egyszer tapasztal olyat álláskeresése során az ember, hogy minden kritériumnak megfelelt, eljutott az utolsó körig is az állásinterjú folyamatában, végül mégsem rá esett a választás. Általában aki ilyen tapasztalatot szerzett, az szinte biztos lehet benne, hogy „csak” a személyisége, soft skill-jei voltak azok, amik végül a sikertelenséghez vezettek. Ez továbbra sem azt jelenti, hogy az álláskeresőnek rossz lenne a személyisége, egyszerűen csak annyit, hogy a munkaadóhoz, munkakörnyezethez nem passzolt. Ez viszont nem is az igazi nehézség. Lesz olyan cég, aki pont, hogy értékelni fogja azt, amit más cég gyengeségnek látott, az ilyen tapasztalatokból tényleg csak tanul az ember.

De ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis a személyiségnek már magában az álláskeresés interjúkat megelőzően szakaszában is hatalmas a jelentősége. Az, hogy ki hogyan áll az álláskereséshez, mennyire tud toleráns és kiegyensúlyozott lenni a folyamat során, nagyban befolyásolja, hogy milyen hamar ér el sikert. Az álláskeresés nem egy könnyű folyamat, ez egyértelmű. Rengeteg időt és kitartás igényel, nem is beszélve arról, hogy közben mennyi kudarcot kell gyors ütemben feldolgozni. Ha valaki nem képes mentálisan megfelelően kezelni ezt a folyamatot, elsősorban a saját maga ellensége lesz. Rengeteg bosszantó dolog van az álláskeresésben. Mint például a visszajelzések hiánya, a nem megfelelően kommunikáló álláshirdetések, irracionális elvárások és még sorolhatnám. Ezek még a legoptimistább embert is el tudják keseríteni, így nem is csoda, ha valaki igazi tortúraként éli meg a folyamatot. Ettől függetlenül nem szabad, hogy mindez rányomja a bélyegét a keresésre és pályázásra, mert annak semmiképpen nem lesz produktív végeredménye. Az egyetlen, amit az ember tehet, hogy minél előbb túllendül ezeken és minden tőle telhetőt megtesz, hogy sikeres legyen. Akkor is, ha cserébe több negatív, mint pozitív tapasztalatot szerez. Egyáltalán nem mindegy a hozzáállás. Ebben rejlik az igazi siker kulcsa. Lehet háborogni a HR szakmai hozzáértésén, dacolni a piaccal, de akkor, amikor álláskeresésről van szó ez egy hatalmas luxus. Egyébként is igaz az, hogy többet vesz ki az emberből, ha a negatívumokra fókuszál, mintha megpróbálna mindenben találni valamit, amiből tanulhatott, tapasztalatokat szerzett.

Nincsen visszajelzés egy beadott pályázatra? Valószínűleg vagy nem megfelelő pályázati anyaggal pályázott, vagy nem a megfelelő pozícióra, vagy egészen egyszerűen csak túl későn.

Nem sikerült az állásinterjú? Lehet, hogy nem nézett megfelelően utána a cégnek, nem a legerősebb jelölt volt szakmailag, nem illeszkedett személyiségben a céges kultúrába.

Bér miatt utasítottak el? Lehet, hogy nem mérted fel megfelelően, hogy annál az adott pozíciónál mik a realitások.

Bárhol is éri a folyamat során negatívum az embert mindegyikből lehet tanulni, fejlődni, mind segít abban, hogy optimalizálni lehessen az álláskeresés folyamatát. Ha ebből a perspektívából közelíti meg az ember a problémát, sokkal könnyebb lesz elfogadni az apróbb akadályokat.
Fontos, hogy az ember a saját szemében is meglássa a szálkát (ne csak másokban a gerendát) és képes legyen kellő mennyiségű önkritikát alkotni. Szó se róla, a munkaadói oldalon is rengeteg hiányosság van, melyek nem könnyítik meg egy álláskereső dolgát. Ami viszont biztos, hogy az ezen való merengés nem vezet sehova sem.

Ha a fentebb említett kérdések bármelyike ismerős, vagy úgy érzed, hogy nem tudod mit hogyan kéne csinálnod – gyere el hozzánk egy ingyenes igényfelmérésre!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!