Barion Pixel

TIPPEK & TANÁCSOK

Azt gondoljuk, hogy csak annak tudunk segíteni, aki felismerte már, hogy ha nehezen megy neki az elhelyezkedés, akkor bizony még nem mindent tud a témáról, hajlandó extra időt és energiát szánni arra, hogy álláskeresési ÉS szakmai ismereteit bővítse, hogy versenyképesebb legyen a munkaerőpiacon, és elég bátor, illetve kitartó ahhoz, hogy a kezdeti nehézségeken átlendüljön és elérje a céljait.

Ha a fenti három pontban magadra ismertél, és szeretnél több infót megtudni arról, hogy mire motivál a motivációs levél, milyen is egy jó önéletrajz, miért fontos az, hogy hogyan jelenünk meg a közösségi médiában és szeretnéd tudni, hogy miért kell felkészülten érkezni az interjúkra – olvass tovább!

Felkészülök - ingyenes, bevezető e-learning kurzus

Szeretnél tudatos álláskeresővé válni?

A “Felkészülök” című online kurzusunk segítségével akár azonnal elindulhatsz ezen az úton! Ebben az ingyenes, online tananyagban ugyanis az álláskeresés során elkövetett hibák kiküszöbölésének módját sajátíthatod el annak érdekében, hogy Te is tudatos álláskeresővé válj. Megtudhatod azt is, hogy miért fontos megkülönböztetnünk a karrierépítést az álláskereséstől.

A kurzus tartalma:

  • 1. lecke: Bevezetés
  • 2. lecke: A tudatos álláskeresés
  • Modulzáró vizsga

Ez bevezető jellegű e-learning tökéletesen alkalmas arra, hogy megismerj bennünket, egyúttal betekintést nyerj e-learning szolgáltatásaink szakmai színvonalába és minőségébe. Vesztenivalód nincs, kezdj hozzá most!

Kísérőlevél? Motivációs levél?

A kísérő levél célja, hogy bepillantást engedjen a jelölt személyiségébe, miközben megválaszolja az alapvető motivációs kérdéseket: Miért érdekli a cég? Miért érdekli az adott pozíció? A cég milyen problémájára lesz Ő a megoldás? Miért lesz Ő a megfelelő jelölt? Ennek a megírása átnyúlik az ön-marketing területére. Nem véletlen, hogy nagyon sok munkakeresőnek beletörik a bicskája.

Ha az álláshirdetésben kifejezetten kérik, akkor természetesen kell. Ilyen esetben kísérő levél nélkül elküldeni az önéletrajzot nem csak felesleges, de hatalmas fekete pont, amivel teljesen elvághatjuk magunkat a cégnél.

Előfordul, hogy a hirdetésben nem esik szó a kísérő levélről. Ilyenkor is érdemes összeszedni magunkat és összeállítani egy levelet. Nem kétséges, hogy a jelentkezők csupán elenyésző hányada veszi erre a fáradtságot. Ezért már ezzel is sikerülhet kitűnni a tömegből, és megmutatni, hogy valóban ezt a munkát szeretnénk!

Ne küldjünk motivációs levelet abban az esetben, ha az álláshirdetésben kifejezetten erre kérik a pályázókat. Nem számít jó pontnak, ha mégis küldünk. Sőt…

Nehézkes lehet pontosan megfogalmazni, miért is mi vagyunk a jó választás. Mégis, a cég legtöbbször tudni akarja, hogy megvan bennünk az érdeklődés és elkötelezettség a cég és a munkakör iránt, és hosszú távon számíthatnak ránk.

Az is lehet, hogy nem pontosan felelünk meg a meghirdetett pozíció követelményeinek, vagy karrier-módosítás miatt érdekel minket a lehetőség. Ekkor kifejezetten érdemes ezekre magyarázatot adni. A motivációs levelünk minőségéből pedig az is kiderül, ha csak kényszer miatt pályázunk…

A munkáltató is félelmekkel küzd. Neki egy csapat kell, olyan emberekkel, akik az ő elképzelését akarják támogatni. Nem zsoldosokra van szüksége, akiknek fizet egy darabig, de az első ajánlatra beállnak a konkurenciához, hanem csapattársakra, akikre számíthat. És már elégszer megégette magát azzal, hogy csapattársat keresett, mégis csak zsoldost kapott.

Egy jó kísérő levél megválaszolja ezeket a ki nem mondott kérdéseket, és kezeli a jelölt személyével kapcsolatos esetleges kifogásokat.

Önéletrajz a HR-es szemével

Az önéletrajz olyan, mint egy termékismertető. Nemcsak a pályázót mutatja be, de ki is emeli, hogy miért alkalmas a megpályázott pozícióra. A kiválasztást végző szakemberek szempontjából a jó önéletrajz szellős, jól tagolt, könnyen áttekinthető. Segíti a toborzó munkáját azzal, hogy tömören megfogalmazott, informatív és őszinte – szinte vezeti a szemet.

Nem olyan nehéz megfogalmazni, hogy milyen iskolákat végeztünk, milyen idegennyelveket ismerünk, milyen szakmai tapasztalatunk van adott témában. Esetleg mik az erősségeink, amelyekre támaszkodunk munkavégzés során. Vagy mégis?

Az álláskeresők nagy száma, és az interjúra való alacsony behívási arány azt mutatja, hogy az önéletrajz írás nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik.

Miért történik meg, hogy megírjuk az önéletrajzunkat, sok-sok helyre elküldjük, majd csak várunk, várunk és várunk…

Mint ahogy a reklámszöveget is szakemberek írják, az önéletrajz írásának is vannak tartalmi és formai szabályai. Ez egy mini-szakma, amit nem tanítanak. Az internet tele van tippekkel, tanácsokkal, útmutatókkal. Azonban kevesek ismerik, hogy pontosan mik azok a kritériumok, amik alapján a profi fejvadászok 10-20 másodperc alatt képesek döntést hozni egy jelöltről.

A hatékony és jó önéletrajz az, ami megfelel az alábbi kritériumoknak:

  • Pontos adatokat tartalmaz
  • Bemutatja a jelölt tapasztalatát, erősségeit
  • Átmegy a HR-es/toborzó kolléga első szűrőjén
  • A szakmai vezetőt is meggyőzi
  • Bejuttatja a pályázót az állásinterjúra

Természetesen, ha nem vagy biztos abban, hogy a Te önéletrajzod megfelel-e minden pontnak, keress minket bátran!

Megjelenés a közösségi médiában

A közösségi média munkakeresés célú felhasználása egyre elterjedtebb. Az internetes megjelenésünkkel előnyösen és hátrányosan is befolyásolhatjuk az álláskeresési esélyeinket. Álláskeresőként tekintsünk az online felületekre úgy, mint ahogy az önéletrajzunkra vagy motivációs levelünkre. Ezek eszközök ahhoz, hogy elérjük a célunkat. Használjuk őket!

A LinkedIn a világ legnagyobb szakmai alapokon szerveződő közösségi hálója. Multicégek HR osztályának munkatársai és független fejvadászok használják, hogy felvegyék a kapcsolatot az ígéretes jelöltekkel. Álláskeresőként, leendő munkatársként ez a legmegfelelőbb internetes oldal arra, hogy hitelesen bemutasd a szakmai erősségeidet, teljesítményedet.

De hogyan is segít egy jól összeállított LinkedIn profil?
Egy megfelelő LinkedIn szakmai profilon keresztül bepillantást engedhetsz szakmai életutad fontosabb állomásaiba és kiemelheted azokat a területeket, amelyekben igazán szakértő vagy. Mi segítünk neked összeállítani azt a LinkedIn profilt, amely valóban az eredményeidre koncentrál és felkelti a toborzók érdeklődését.

Lehet szeretni, lehet utálni, de nem érdemes a Facebook -ban rejlő lehetőségeket figyelmen kívül hagyni. Mint ahogy az állásinterjúra felkészüléskor a pályázó is utána néz a cégnek, a kiválasztást végző személy is felkészül a jelöltből. Miért ne tenné? Szeretne minél többet megtudni a pályázóról, aki lehet, hogy nem is olyan soká a kollégája lesz.

Ez páratlan lehetőséget nyújt az álláskeresőknek arra, hogy kedvező képet alakítsanak ki magukról a leendő interjúztató, munkaadó fejében még az előtt, hogy találkoztak volna.

Nagyon kevesen élnek (jól) a közösségi média nyújtotta előnyökkel. Mi több, vannak olyan szarvashibák, amelyeket jobb nem elkövetni, és olyan információk, amelyeket “jobb nem kitenni az ablakba”. Egy jól sikerült, görbe éjszaka után készült, ám nyilvánosan megosztott képek, tartalmában kifogásolható bejegyzések vagy rossz magatartásra következtetni engedő hozzászólások mind-mind annak esélyét csökkentik, hogy eljussunk az állásinterjúig. Szerencsére a technika lehetőséget nyújt, hogy mi döntsük el, mit mutatunk meg magukból. Így saját magunk is kijavíthatjuk azokat a problémás bejegyzéseket, megosztásokat, amik miatt csökkenhet az állásinterjúra való behívás esélye.

Élj a közösségi média nyújtotta lehetőségekkel, mutasd meg a legjobb formádat! A jól összerakott LinkedIn profil, és egy alaposan megszűrt, a legjobb oldaladat bemutató Facebook profil segítségével úgy teheted ismertté magadat, hogy előre bizalmat szavaznak meg neked.

Állásinterjú felkészítés

Mi történik, ha a pályázati anyagod alapján alkalmasnak találnak? Munkakeresőként a siker első jele az lehet, ha a pályázati anyagod elküldése után ismeretlen számról keresnek. Mi történik ilyenkor? A válasz egyszerű: telefonos előszűrés.

Egy dolog biztos! Az anyagod alapján valamiért kiválasztottak, és jobban meg szeretnének ismerni. Ennek első köre a telefonos előszűrés. Mondhatjuk úgy is, hogy az első megmérettetés, mert ha itt jól szerepelsz, akkor jó eséllyel fognak személyes interjúra hívni.

Fel lehet egy váratlan telefonra készülni? Igen! Sőt, fel is kell! Ebben (is) tudunk neked segíteni.

Felkészült álláskeresőként sikerrel vetted az előszűrés megpróbáltatásait. Mi történik ezután? A következő lépés a: személyes interjú(k). Gratulálunk, már nagyon közel a cél! Személyesen találkozhatsz a kiválasztást végző kollégával, sőt lehet, hogy a leendő szakmai vezetőddel és ügyvezetőddel is. Mindig felmerül a kérdés, hogyan tudsz felkészülni egy ilyen helyzetre, és mi a megfelelő stratégia.

Hogyan jelenj meg? Mit fognak kérdezni? Hogyan válaszolj? Legalább 100 ilyen és ehhez hasonló kérdést fogalmazhatsz meg. Honnan tudod, hogy a helyes választ ismered? Keress minket bátran, segítünk!

Tapasztalt fejvadász kollégáink segítségével felkészülhetsz a telefonos előszűrések és személyes interjúk tipikus kérdéseire és helyzeteire. Betekintést nyersz abba, hogyan gondolkodnak az interjúztatók, mit figyelnek egy személyes interjú alatt, és hogyan tudod előnyödre fordítani a személyes találkozást.

Gyakorlati tanácsok, melyeket minden előszűrésen, telefonos és személyes interjún használhatsz. Bővebb információkat a “Szolgáltatásaink és áraink” menüpontban találsz!