Barion Pixel

Megtanulható egy nap alatt a karrierépítés? – Interjú egy karrier-tanácsadóval

Karrierszerviz

Két karriernapot tartottatok már a Karrierszerviz keretein belül, és idén az utolsó kerül megrendezésre 11.17-én. Hogy értékeled az elmúlt két képzési napot?

Úgy gondolom, hogy az eddigi Karriernapok sikeresen zajlottak le. Elsősorban nem a saját megérzésem és megítélésemre hagyatkozva merem ezt állítani, hanem a kapott visszajelzések alapján. Célzottan kis létszámmal tartottuk meg az eddigi két eseményt, ami lehetőséget biztosított az interaktív és valamelyest egyéni problémákra is fókuszáló képzés tartására. Talán ez a legfontosabb. Nem csak egy általános tudást adunk át a Karriernapon, hanem valóban gyakorlatias képzést tartunk. Mindkét alkalommal folyamatos volt az interakció a résztvevők és előadók között, ami jóval hatékonyabbá tette a képzést, illetve a résztvevők megismerhették egymás problémáit, ami sok esetben azonos volt. Ez segítette a nyílt kommunikációt és úgy vélem a résztvevők számára is pozitív élményt nyújtott.

Hogy látod, mik a legnagyobb problémák az álláskeresésben/karrierépítésben a részvevők visszajelzései alapján?

Mint, azt korábban említettem a problémák sokszor azonosak. A résztvevők különböző szegmensből és különböző élethelyzetből jöttek, mégis kiderült, hogy annyira nagy különbség a nehézségeik tekintetében nincs. Amiket talán ki tudok emelni, egyrészt az önéletrajz írással kapcsolatos nehézségek, illetve a munkaerő piac ismeretének hiánya. Ez utóbbi okozza talán a legnagyobb nehézséget, hiszen nem tud hatékonyan állást keresni az, aki nem érti pontosan mi történik a munkaerőpiacon. A legtöbb HR szakmán kívüli embernek nincs rálátása arra, hogy bizonyos HR folyamatok miként zajlanak, milyen alapon hoz döntést egy HR-es, vagy fejvadász bizonyos pozíció kapcsán. Mivel  maguk az előadók is több évet töltöttek a fejvadász szakmában, betekintést tudtak nyújtani ebbe a szegmensbe, ezáltal a kurzuson résztvevők olyan bennfentes információk birtokába jutottak, ami egy általános álláskereső számára nem ismert és ami segítheti az álláskeresés nehézségeivel való megbirkózást.

Karrierépítésben segítségre a pályakezdőtől kezdve a felsővetőkig mindenkinek szüksége lehet. Ez a képzési nap kinek fog segítséget nyújtani, kiket vártok első sorban?

A Karriernapot nem specifikáltuk sem szegmensre, sem pozíció szintre. Mindenki számára hasznos lehet, akinek még nem kellett élete során komolyabban az álláskereséssel foglalkoznia, most mégis arra kényszerül, hogy ezt megtegye. Korábbi válaszaimból már egyértelműen lehet arra következtetni, hogy kifejezetten figyelünk arra, hogy az egyéni kérdések is megválaszolásra kerüljenek és mindenki úgy távozhasson, hogy a számára nehézséget okozó tényezők megoldóképletét kézhez kapják, erre nyújt biztosítékot a kiscsoportos képzés.

Mire számíthatnak a részvevők, hogy néz ki egy ilyen Karriernap?

A Karriernap fő tematikája és időbeli lefolyása is elérhető a jelentkezési felületünkön. Alapvetően a képzést egy bemutatkozó körrel kezdjük, ahol minden résztvevőtől megkérdezzük, hogy pontosan mi indokolta a részvételüket, milyen kérdések azok, amikre választ szeretnének kapni a Karriernap folyamán. Ezeket a problémaköröket már az elején felírjuk magunknak és ügyelünk rá, hogy menet közben minden egyéni problémára választ adjunk. A délelőtti blokkot ebédszünet zárja, magát az ellátást is mi biztosítjuk, egyénre szabott ételválasztási lehetőséggel. Az előadók folyamatosan megválaszolják a menet közben feltett kérdéseket, nem szeretnénk, hogy iskola érzete legyen a képzésnek, sokkal inkább a közös kommunikációra törekszünk a konstruktív végeredmény érdekében. Azok, akik a nap végén úgy érzik, hogy még személyre szabottabb, egyéni konzultációt szeretnének, erre lehetőséget biztosítunk. Karrierszerviz szolgáltatás csomagjaink árából a képzés összegét elengedjük, így a tréninget követően kedvezményesen nyújtunk személyre szabott tanácsadást.

Valóban elég lehet egy napos képzés ahhoz, hogy fellendítse a résztvevők karrierjét, fogják tudni kamatoztatni a megszerzett tudást?

Ez főleg attól függ, hogy kinek pontosan mi okozza a nehézséget. Alapvetően a válaszom igen. Ha, valaki nem csak végig hallgatja, de alkalmazza is a képzésen elsajátított tudást, akkor biztosan sikeres lesz az álláskeresése. Ehhez viszont az első és legfontosabb dolog, hogy az adott álláskereső határozott célkitűzéssel és pontos elképzeléssel rendelkezzen jövőbeli karriercéljait illetően. Ha valaki nem tudja pontosan mit is szeretne elérni, annak önmagában ez a képzés nem lesz elegendő. Az ilyen esetekre mindenképpen az egyéni konzultáció az, amit javasolni tudok.

JELENTKEZÉS:

http://karrierszerviz.hu/karriernap/