Barion Pixel

Az álláskeresés körüli pénzügyekről kendőzetlenül – karrier-tanácsadói szemmel

1024 683 Karrierszerviz

Karrier-tanácsadóként az egyik leggyakoribb probléma, amivel találkozom, hogy a szakemberek nem tudják a saját piaci értéküket. Ez pedig bizonytalanságot, rosszul meghatározott bérigényt, elmaradt (vagy késleltetett) váltást szülhet.

Mikor éri megváltani? 

Arra a kérdésre, hogy a hány százalékos béremelésnél éri meg váltani, nem lehet egyértelmű választ adni. Nem is javasoljuk, hogy a váltást csak és kizárólag bér kontextusában vizsgálják. Nyilván fontos tényező lehet, de nem mindegy, hogy a karrierépítés mely szakaszában van az álláskereső. Vezetőknél gyakori, hogy elsősorban nem a pénz jelenti a motivációt, pusztán szeretnének más területet megismerni, szakmailag új kihívást jelentő feladatokat kapni. Aki karriert épít és emiatt vált, annak mindenképpen érdemes a magasabb bért is szem előtt tartania.

Mennyi az annyi?

Karrier konzultációinkon a szakemberek számára egy átfogó beszélgetés keretein belül transzparenssé tesszük az álláspiacot, mert általában egyáltalán nem látják át a munkaerőpiac működését, és a szakterületük sajátosságait. A reális bérigény meghatározása szinte mindenkinek nehézséget jelent, aminek több oka is lehet.  Van, aki sok időt töltött egy munkahelyen, emiatt nincs tisztában a valós piaci értékével. Illetve ez szektoronként és cégméretenként is igen változó. Így, ha valaki a KKV szektorba vált egy multitól, teljesen más bér lehet a reális, mint ha ismét egy multihoz menne. Szolgáltatásaink keretein belül segítünk a reális bérigény meghatározásában is.

Bértárgyalás

A bértárgyalás szó hallatán néhány igen magabiztos álláskereső kivételével, szinte mindenkinek görcsbe ugrik a gyomra. Bértárgyalás előtt alaposan fel kell mérni a lehetőségeket. Multi közegben ez könnyebb, hiszen ott általában egy jól lekövethető rendszer alapján mozognak a bérek a pozíciószintektől függően, cégenként nem túl nagy eltéréssel.
A KKV-k világa viszont nehezebben átlátható. Éppen emiatt, aki ez utóbbi szektorban szeretne elhelyezkedni, nem tud mást tenni, mint a saját igényeiből kiindulni. Meg kell határozni, hogy mi az a bér, amitől megbecsülve érzi magát a munkakörében, mi az, amivel biztosítani tudja a már elért életszínvonalat. Érdemes bérsávot megadni a bértárgyaláson, amely a juttatási csomag egyéb elemeitől függően változhat, ez mozgásteret ad a pályázó a cégnek is.

Gyakori hiba

Az álláskeresők gyakran elkövetik azt a hibát, hogy nem mérik fel, az új munkahely milyen hosszútávú lehetőségeket tartogat számukra. A bérezés kérdéskörében pedig ezt is érdemes tovább vizsgálni. Van, aki elfogad egy az elvárásai alatt fizető pozíciót, ami egyértelműen nem fogja hosszútávon megelégedéssel eltölteni. Ha az illető megvizsgálná, hogy az új munkahelyen milyen előrelépési lehetőségek vannak, azokat milyen időn belül lehet elérni, van-e karrierút, és teljesítményarányos béremelési lehetőség, máris könnyebben tud döntést hozni, hogy megéri-e esetleg minimálisan lejjebb adni az igényekből a hosszútávú siker reményében.

Szolgáltatásainkkal végigkísérjük az új állás megszerzéséig tartó, számtalan kérdőjelet tartogató úton. Ha kérdéseire szeretne profi szakemberektől választ kapni, az álláskereséssel járó stresszt és időt minimalizálná, jelentkezzen az alábbi linken díjmentes igényfelmérésre!

Ingyenes igényfelmérés konzultáció