Villáminterjú karrier-tanácsadónkkal: Mi történik a munkaerő-piacon?

1024 683 Karrierszerviz

Fogadjátok szeretettel villáminterjúnkat Brezovszky Szonjával a Karrierszerviz egyik karrier-tanácsadójával:

Mit tapasztaltál az elmúlt időszakban? Mi a helyzet a munkaerő-piacon?

Az elmúlt időszak senkinek sem volt könnyű, hiszen egy olyan helyzetbe kerültünk, amit senki nem látott előre. Talán a legnehezebb a bizonytalanság érzése volt ami körüllengte természetesen a munkaerő-piacot is munkavállalói és munkáltatói oldalon egyaránt.
A nyár eleve mindig lassabb az álláskeresés tekintetében, hiszen a szabadságolások meghosszabbítják a kiválasztási folyamatokat. Persze az álláskeresők is inkább a pihenésre, feltöltődésre fókuszálnak, és legtöbbjük ősszel veti bele magát az álláskeresésbe. Én azt gondolom, hogy ez egy jó időszak volt arra, hogy felkészüljenek az Ügyfeleim a most következő időszakra – amikor is a jelentkezők száma is magasabb lesz egy-egy pocízió esetében.

Hogy látod, mi várható ősszel?

Nagyon sokszor elhangzik ez a kérdés a konzultációk alatt és erre a legnehezebb válaszolni. Folyamatosan figyelemmel követem a híreket, szakmai portálokat követek, és HR / karrier tanácsadó lévén a céges oldalról is „gyűjtök” be információkat az álláslehetőségekkel, toborzással kapcsolatosan, hogy naprakész információval tudjak szolgálni. Én próbálok pozitívan gondolkodni, és ezt a hozzáállást igyekszem átadni Ügyfeleimnek is. Szerencsére azért érezhető, hogy napról-napra több hirdetés jelenik meg a különböző állásportálokon, valamint Partnereinktől is azt a visszajelzést kapjuk, hogy várhatóan indul egy nagyobb toborzási hullám szeptember-október környékén – persze ez is az adott cégtől függ. Ez mindenképpen bizakodásra ad okot! Így abszolút nem érdemes leállni az álláskereséssel sőt, aki inkább pihenéssel, feltöltődéssel töltötte a nyarat, annak most kell elkezdenie felkészülni, hiszen az álláskeresésbe nem lehet egy szép fejessel beleugrani – csak, hogy nyárhoz illő hasonlattal éljek.

Miben, hogyan segítettél az elmúlt időszakban az álláskeresőknek?

A nyarat a felkészülésre szántuk ügyfeleimmel. Mindig elmondom, hogy az álláskeresés egy második szakma, amit sehol nem tanítanak. Mindenki csinálja valahogy, ami vagy beválik vagy nem. Együtt kialakítottuk, felépítettük mindenkinek a személyre szóló stratégiáját, mellyel az elhelyezkedés, váltás sikeres lesz. Egy jó önéletrajz nem minden esetben elég a sikeres pályázáshoz, tudni kell hol és hogyan kell keresni. Konzultációim során minden olyan információt átadtam és át is fogok adni a hozzám forduló álláskeresőknek, amiket a céges és az álláskeresői oldalon „gyűjtöttem össze”. Mindezt annak érdekében, hogy mindenki átlássa és tudja, hogy mire kell számítania azután, miután megnyomta egy állásportálon a „Jelentkezem” gombot.

Mindenkit szeretnék továbbá arra is biztatni, hogy ha bizonytalan és úgy gondolja, hogy elakadt valahol, vagy nem érti pontosan mit kellene tennie, esetleg szakmát szeretne váltani, mert megrekedt jelenlegi munkahelyén és más kezdte el érdekelni: jelentkezzen igényfelmérésre. Az igényfelmérés nem jár semmilyen kötelezettséggel, teljesen ingyenes, online is és személyesen is le lehet bonyolítani. Képzelje el mindenki úgy, mintha leülne egy baráttal beszélgetni az álláskeresésről, csak ez a barát (lehet), hogy sokkal több információval fog tudni szolgálni a „Hogyan tovább?”-ról.

Itt tudtok jelentkezni hozzám egy ingyenes igényfelmérésre:

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!