Önéletrajz Álláskeresés Karrierszerviz

Nem baj, ha az önéletrajz hosszabb, mint egy oldal!

1024 683 Karrierszerviz

A jó önéletrajz kulcsfontosságú, hogy megszerezd az áhított állásod. Mai napig él a köztudatban, hogy minél rövidebb, tömörebb, annál jobb az önéletrajz – de ez nem mindig igaz. Az önéletrajz hossza illeszkedjen a tapasztalatodhoz és mutassa be, miért vagy ideális jelölt! Somodi Bettina toborzási specialista segít eldönteni, milyen az ideális terjedelem önéletrajz esetén.

Az nem kérdés, hogy számít, milyen hosszú az önéletrajz, a megítélés egyik – de nem az egyetlen – szempontja. Az önéletrajz célja, hogy megmutassa, milyen tudással, készségekkel és tapasztalatokkal rendelkezel, amelyek alapján eldől, alkalmas vagy-e az adott pozícióra. Se többet, se kevesebbet nem kell láttatni vele. Ezért, ha a pályád elején jársz, és még csak egyetlen végzettséget, egy-két munkahelyet tudhatsz a magadénak, logikusan egyoldalas önéletrajzot készíts. Nem kell fölöslegesen dagasztani az adottságokat.

Ha van bőven tudásod és tapasztalatod, mutasd!

Más a helyzet, ha már sokéves tapasztalat van a hátad mögött. Több iskola, több munkahely, több készség, sikeres projektek, szakmai díjak és akár interjúk, saját cikkek stb. Ha ragaszkodsz az egyoldalas önéletrajz megírásához, muszáj húznod az érdemeidből. Ez viszont azt eredményezheti, hogy melletted szóló döntő érvek maradhatnak ki az önéletrajz értékes soraiból.

A hosszú önéletrajz igaz problémája fókuszvesztés

Bettina kiemeli, hogy nem a toborzók lustasága vagy időhiánya miatt van baj a terjedelmes írásokkal. „A túl hosszú önéletrajz általános gondja a fókuszvesztés. Amikor valaki annyira részletes önéletrajzot ír, ami egy memoárnak is beillene, túl sok és részletes információ kerül az anyagba. Az információdömping elvonja a figyelmet a lényegről, azokról a tapasztalatokról, amelyek adott állás megpályázásánál igazán fontosak lennének. Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy maximum két oldalban be lehet mutatni bármilyen hosszú pályafutást.

A toborzási specialista hozzáteszi: ez általános érvényű tapasztalat. Nincs olyan pozíció vagy szakterület, amelyre érdemes hosszadalmas anyagot küldeni.

A megoldás: írj többféle önéletrajzot!

Egy komoly karrierút során rengeteg tapasztalatot és tudást gyűjt az ember, érdemes azokat adott hirdetésnek megfelelően bemutatni, az alapján szelektálni. Bettina józan belátást javasol. „A lényeg, hogy minden, az állás megpályázása szempontjából releváns információ szerepeljen az önéletrajzban!

Az álláspiacon gyakran használt, hasznos és szükséges fogás, hogy egy álláskereső többféle önéletrajzot is készít. „Ha valaki a karrierje során többféle, egymástól jól elkülöníthető területen szerzett tapasztalatot, akkor ildomos többféle önéletrajzot írnia. Mindig arra az aspektusra fókuszálva, amely szakértelmet éppen ki szeretné hangsúlyozni” – hangsúlyozza a szakértő.

Az önéletrajzod megfelel az álompozíciódnak? Tedd próbára, és regisztrálj a Beck & Partners oldalára IDE kattintva! Ezután már csak arra kell várnod, hogy a fejvadász csapat tagjai a számodra érdekes ajánlatokkal megkeressenek!

Leave a Reply

Your email address will not be published.