Hogyan maradj motivált home office-ban

790 400 Karrierszerviz

Sokan tették fel maguknak a kérdést ebben az időszakban: Ha ennyi előnye van ennek a rendszernek, és ugyan olyan a munkavégzés hatékonysága, van-e még létjogosultsága az irodai munkavégzésnek?

Erre a kérdésre sok munkakör esetében valószínűleg egyértelmű – nem – válasz született. Egy hónap eltelt, majd még három-négy és a hozzáállás a témához némiképp megváltozott. Jó, ha van az embernek szabadsága és eldöntheti, hogy mikor szeretne otthonról és mikor irodából dolgozni, de sokan egészen biztosan igénylik ma már ebben is az egyensúlyt. Hiszen, bármilyen szuper videóalkalmazást is használ egy cég, a személyesség és a közösséghez való tartozás élménye így mégsem olyan. Nagy a felelőssége a vezetői rétegnek ebben a témában, hiszen kettőn áll a vásár. Egyrészt persze a munkavállaló önmotiváló képessége és felelősségtudata kell ahhoz, hogy ne romoljon a hatékonyság home office-ban. Másrészt ott van a vezetők motiváló képessége melyen nagyon sok múlik. Persze ez az irodai munkavégzés során is fontos. De, amikor beosztott és felettes nem találkozik egymással hetekig, nincs lehetőség a kávézóban egy gyors eszmecserére, vagy egy mosolyváltásra, akkor más eszközökhöz kell folyamodni.

Nézzük most meg kifejezetten a munkavállalói oldal részéről, hogyan is lehet fenntartani a hatékonyságot:

Fontosak a rutinok

Mindenképpen fontos, hogy meglegyenek a napi rutintevékenységek, legyen egy rendszer akkor is, amikor saját kanapéjáról gépel az ember. Bizonyos időpontok betartása például ilyen rutin lehet. A reggeli ébresztőóra hangja, az ebédszünet betartása, a napi kávébevitel biztosítása megfelelő időközönként. Környezetemben azt vettem észre, hogy nemhogy kevesebbet, de többet is dolgoznak a kollégák home office-ból. Ez persze alapvetően egy jó dolog, de fontos, hogy ne essen az ember a ló másik oldalára. Az sem egészséges, ha valaki még este nyolc órakor is az e-mailjeit bújja. Idővel ez ugyan úgy a visszájára fordulhat a magánélet-munka egyensúlyának megtartásának szempontjából.

Legyen folyamatos kapcsolattartás a kollégákkal

Az „befelé fordulást” úgy lehet a legkönnyebben elkerülni, ha egy nap legalább egyszer valamilyen formában egyeztet az ember a home office magányában is. Nem csak külsős ügyfelekkel, partnerekkel kell ezt megtenni (hiszen az amúgy is a mindennapi munka része a legtöbb szakterületen), de saját kollégákkal is előnyös a folyamatos kapcsolattartás. Nehezebb távolról fenntartani a csapatszellemet, de pl. ha minden reggelt egy csapatmeetinggel kezd az ember, akkor sokkal több esély van arra, hogy megmarad a csapatszellem.

Ne vesszen szem elől a cél

Amikor irodából dolgozik az ember, akarva-akaratlanul, folyamatosan tudatában van annak, hogy a feladat, amit végez mi célt szolgál. Hiszen a kollégákkal és felettesekkel történő folyamatos személyes kontakt ezt könnyen lehetővé teszi. Amikor az ember belekezd egy munkafeladatba, nem csak a feladatot kapja meg, de az indoklást is, miért is kell azt megtennie, mi lesz a haszna, ha megteszi. Könnyebb átlátni, hogy miért is fontos a munka, amit végez az ember, hol helyezkedik el a nagy egészben. Otthonról is megvalósítható ez persze, főleg, ha nagyon jó a vezetője valakinek és profi a távkoordinálásban, de lássuk be: sokak számára még mindig új ez a helyzet, és nem biztos, hogy profin van kivitelezve. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a munkavállaló is adjon folyamatos visszajelzést felettesének. Ha úgy érzi, nem kap megfelelő tájékoztatást egy feladat kapcsán, vagy nincs megfelelően indokolva, mondja el. Ha nem teszi ezt meg valaki akkor előbb, vagy utóbb azon fogja magát kapni, hogy csak egy robotmunkát végez és ez a motivációvesztés egyik legalapvetőbb kiindulópontja tud lenni.

Végszónak talán még annyit, hogy azok a munkavállalók, akik egyáltalán nem érzik komfortosnak a home office-ból történő munkavégzést, vagy úgy érzik, néha szükségük lenne egy kis környezetváltozásra: változtassanak környezetet. Menjenek el egy kicsit sétálni, sétáljanak el a legközelebbi parkba, vásároljanak olyan boltban, ahol eddig még nem – tudjuk, kicsit triviális dolgok, de mivel jelenleg nincs lehetőség arra, hogy beüljünk egy kávézóba / étterembe dolgozni, maradnak az egyszerűbb megoldások. A lényeg, hogy meglegyen a kimozdulás otthonról, legyen egy kicsit egyéb környezetben is az ember, mint otthona. Ez a javaslat egyébként azoknak is szól, akik úgy érzik egyáltalán nincs igényük erre.

Bízzunk benne, hogy a jövőév már több választási lehetőséggel fog szolgálni mindenkinek. Addig is törekedni kell arra, hogy a lehető legközelebb legyen az ember a komfortzónához és a lehető legoptimálisabb módon végezze el munkáját. Hiszen a munkaadó nem változott, ahogyan az elvárások sem, csak a munka helyszíne.

Ha pedig úgy érzed, hogy támogatásra lenne szükséged, és inkább szeretnél váltani, mert se otthon – se a munkahelyen nem jó a helyzet, még mindig van lehetőséged jelentkezni hozzánk egy ingyenes igényfelmérésre, hogy megtudjuk a bizonytalanságod okát, segítsünk Neked egyről a kettőre jutni!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!