Hamarosan itt az év vége, de még nincs állásom. Feladjam?

790 400 Karrierszerviz

Akinek van stabil munkahelyen és csak pusztán azért szeretne váltani, mert már egyébként is tervezte, annak most lehet, hogy érdemesebb inkább kivárnia és arra használnia a fennmaradó heteket, hogy profin felkészüljön az álláskeresésre (megírja az önéletrajzát, motivációs levelét, felregisztráljon állásportálokra és fejvadász cégek adatbázisaiba stb.). Akinek nincs állása, de olyan élethelyzetben van, hogy áldozathozatal nélkül megengedheti magának, hogy most inkább pihenjen egyet, annak is inkább az a javaslatom, hogy a tudatos felkészülésre szánja az idejét és persze nézegesse a lehetőségeket. Ha talál valami igazán vonzót, persze nem érdemes visszatartani a pályázást.

Na, de mit tehetnek azok, akik egyik szerencsés halmazba sem tartoznak bele?

Azok számára, akik kényszerhelyzetben vannak (persze azt leszámítva, hogy pályázzanak) azt a jó tanácsot tudom adni, hogy ne úgy vágjanak bele a folyamatba, hogy úgy sem fog sikerülni. Tudjuk, ez egy ilyen nesze semmi, fogd meg jól kifejezés, de a sikeresség nagyban múlik azon, hogy hisz-e abban az ember, hogy elérheti amit szeretne. Tehát először is mentálisan kell átállítania magát mindenkinek. A pozitív attitűd tényleg segít. Tudom, hogy könnyű úgy beszélni, hogy nem kell létbizonytalanságban élnem. Tudom, hogy nagyon sok ember napról-napra él és harcol, hogy legyen fedél a feje felett. Egy dolog viszont biztos, még akkor is, ha nincs igazam abban, hogy a pozitív hozzáállás hozzáad az álláskereséshez: hátránya senkinek nem származhat belőle. Úgy állást keresni, hogy az ember már előre lemond az esélyeiről és minimális energiát fektet valamibe, nincs sok értelme bármibe is belekezdeni. Hiszen az ilyen attitűd ahhoz vezet majd, hogy az ember nem tesz meg minden tőle telhetőt. Ilyenkor van az, hogy mindenki más lesz a hibás a sikertelenségért. Az pedig aki másokat hibáztat, nem lesz képes önkritikát gyakorolni és fejlődni. Nem fogja a teljes realitást látni helyzetével kapcsolatosan és nem fogja tudni megtenni a sikeres lépéseket annak érdekében, hogy eljusson kitűzött céljáig.

Arról már rengeteg cikk született, hogy milyen módszerekkel kell állást keresni. Nem is szaporítanám a szót ebben a témában. Sok cikket lehet olvasni mindenhol azzal kapcsolatosan, hogyan kell önéletrajzot és motivációs levelet írni, hogy kell jól szerepelni egy állásinterjút. Amiről már kevesebb szó esik az a hozzáállás. Azok, akik sikeresek az életben nem azért sikeresebben másoknál, mert jobb tanácsokat olvastak, vagy hozzáfértek volna a bölcsek kövéhez. Egy dologban jutottak jobb megoldóképletre, mint mások. A hozzáállás fontosságát pontosan tudják. Azt is tudják, hogy ha kudarc éri őket, még, ha több is, az nem jelenti a világ végét. Csak lehetőséget, hogy fejlődjenek.

De abba hagyom a motivációs trénereket megszégyenítő előadásomat. A lényeg annyi, hogy érdemes tenni egy próbát. Amikor legközelebb reggel felkelsz írd le a pontos célkitűzésedet és azt is miért szeretnéd elérni. Nem elég azt felírni, hogy legyen egy állásom. Precízen meg kell fogalmazni milyen állást szeretnél, milyen fizetést és hogy mit szeretnél abból a fizetésből finanszírozni. Mik a hosszútávú céljaid. Ehhez igazítva kell nekiállni a keresésnek, nem pedig kétségbeesésből. Utóbbinak valószínű, hogy csak negatív eredménye lehet. Vagy olyan állást fogadsz majd el, melyet nem fogsz szeretni, vagy egyszerűen csak nem sikerül majd az elhelyezkedés és kénytelen leszel olyan állást elfogadni, amiről már előre tudod, hogy nem jó választás.

Az sem baj, ha bizonytalan vagy abban, hogy érdemes-e egyáltalán váltanod, vagy ha szeretnél is nem tudod hogy indulj neki. Ingyenes igényfelmérésünk pont erre a célra lett kitalálva, igyekszünk elindítani az úton, aztán pedig csak rajtad múlik, hogy a segítségünkkel szeretnél-e tovább menni, vagy megpróbálod egyedül!

Jelentkezem ingyenes igényfelmérésre!