Barion Pixel
Karrierút karrierszerviz e-learning

Így döntsd el, hogy szükséged van-e karrierút módosításra

1024 684 Karrierszerviz

Az újév kiváló alkalom arra, hogy értékeld a karriered! Somodi Bettina karriertanácsadó segítségével összegyűjtöttük, milyen szempontok figyelembevételével tudod eldönteni, hogy az előtted álló a karrierút mely szakaszán haladsz épp. A szakértő abban is segít, hogy ha elakadásban vagy, mit tehetsz magadért, a karrieredért.

Ahhoz, hogy egy karrierút tervezhető legyen, elengedhetetlen a kristálytiszta cél és az alapos tervezés. Mindegy, hogy már az egyetemen ügyvezetőként látod magad egy multinál, vagy bonyolult szakmai kihívásokra vágysz, definiálnod kell, hogy mi a célod. „Ha eldöntötted magadban, megállapíthatod azt, hogy jó úton jársz-e. Evidensnek tűnhet, de rengeteg olyan ember van, akit, ha megkérdezünk, elégedett-e a munkájával, nemmel felel. Azt viszont már nem tudja megmondani, mivel is lenne valójában elégedett” – hívja fel a figyelmet Bettina.

Egy sikeres karrierút mögött ütemterv rejlik

A karriertanácsadó szerint az optimális karrierút tervezéséhez fordított logikát érdemes alkalmazni. Előbb meg kell fogalmazni, mit akarsz elérni, és a vágyott pozícióhoz képest visszafejteni, milyen lépéseken keresztül vezet odáig a karrierút. Ha a célod, hogy 35 évesen vezetővé válj, és tudod, ehhez a karrierút mely lépéseit kell addig megtenned, akkor el tudod dönteni, hogy 27 évesen jó helyen vagy-e, megfelelően közeledsz a célod felé. Ha ebből a munkakörből, munkahelyen és feladatokkal elérhetővé válik a cél, akkor hátra dőlhetsz, minden a terved szerint halad.

Azt, hogy valaki jó úton jár-e, mindig egyénileg érdemes megvizsgálni. A legfontosabb, hogy legyen cél és legyenek fázisok, lépések, amelyek segítenek tájékozódni a karrierút során. Ha valakinek nincs a fejében konkrét terv vagy elképzelés, mihez viszonyítja a saját aktuális helyzetét?” – teszi fel a kérdést Bettina. Egyúttal hozzáteszi, hogy ez akkor is fontos, ha nem egy jelentős pozíció a célod. Amennyiben te kiszámítható munkavégzésre vágysz, akár 30 évig egyazon pozícióban, akkor is kell, hogy ezt tudatosítsd, szem előtt tartsd.

Mire ügyelj a karrierutad érdekében?

Adott életkorban egy sor nézőpont akad, amely segít eldönteni, hogy jó helyen vagy-e. Ilyen a bér, a lokáció, a munkahelyi légkör, a felettessel és munkatársakkal való viszony. A szakértő kihangsúlyozza, hogy valaki, aki 30 évet húz le bolti eladóként, lehet boldog, ha folyamatos megbecsülést kap, jól érzi magát. Ne másokhoz hasonlítsd az elégedettségi szintedet, hanem a saját igényeidhez!

Ha mindezt áttekintve segítségre van szükséged, IDE kattintva tekintsd meg, milyen szolgáltatásaink érhetők el!

Leave a Reply