Barion Pixel

Mi alapján dönt a HR-es?  Egy kézben a karriered?

Karrierszerviz

Azoknak, akiknek valaha kellett már állást keresniük, talán nem ismeretlen, hogy pályázati anyagukra időnként egyáltalán nem, vagy csak későn érkezik válasz. Az is lehet, hogy többen értetlenül álltak egy–egy elutasítás előtt, hiszen meg voltak győződve arról, ők a tökéletesek a pozícióra, mégsem jutottak el az interjúig.

Mi a HR felelőssége?

Nem szeretnénk szentté avatni a HR-es, toborzó kollégákat. Pontosan tisztában vagyunk vele, hogy igen sok a kommunikációs hiányosság a kiválasztási folyamatokban. Mi a pályázókkal való folyamatos kommunikációban és tájékoztatásban hiszünk, azonban tudjuk, hogy önhibájukon kívül, gyakran elhúzódik vagy teljesen elmarad a válaszadás. Ez mindenképpen rossz fényt vet a cég hírnevére, de azért azt javasoljuk, senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket egy teljes cégről pusztán a HR osztály működéséből, hiszen sok minden állhat a háttérben.

Tényleg egy kézben van a jövőd?

Az állások megpályázását követően az önéletrajzod valóban a HR-esek, vagy az általuk megbízott fejvadászok kezébe kerül. Sok tévhit kering arról, mit is csinálnak, hogy zajlik a döntés, hány perc kell a meggyőzéshez. Tény, hogy a pályázások alakulása kezdetben valóban egy kézben van, és nem sok idő jut arra, hogy a számtalan beérkező anyag közül kibogarásszák a releváns információkat, és egyesével megkeressenek mindenkit a hiányosságok feltérképezése miatt.

Mit tehet a pályázó?

Karrierkonzultációnkon számtalanszor felmerülő téma a felelősség. Mint az élet oly sok területén, az álláskeresés során is fontos, hogy merjük felvállalni a saját felelősségünket is a jövőnk alakulásában. A kudarcok megmagyarázása könnyebb hárítással, de van néhány fontos és sarkalatos pont, amit álláskeresőként is megtehetünk a HR-esek dolgának megkönnyítése érdekében.
A pályázati anyagokkal nem az a baj, hogy nehéz bennük megtalálni a releváns információkat, és ezért a HR-esek 3 másodperc után inkább félredobják. A toborzóknak igenis céljuk, hogy megtalálják a jó munkatársakat, ezért tüzetesen átnézik a CV-ket. A probléma az, hogy a releváns információk egyáltalán nem is szerepelnek a legtöbb pályázati anyagban, hiszen az álláskeresők nem tudják, mit kell feltüntessenek benne. Ha tisztában lennének azzal, mit keres a HR-es, sokkal könnyebb dolguk lenne. Ez nem működik egy sablon önéletrajzzal. Ahány álláshirdetés, annyi önéletrajz kéne, hogy legyen… Ugyanez a metódus igaz a motivációs levélre is, és ha ezen a körön túljutottunk, az interjún sem árt tudni, hogyan lehet jól reprezentálni magunkat.
Azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb esetben tehát nem a HR-essel és nem is a pályázó képességeivel, szakmai múltjával van a baj, hanem hogy nem egy nyelvet beszélnek, a munkakeresők nem tuják jól bemutatni szakmai múltjukat és eladni magukat az álláspiacon.
Szolgáltatásaink ezt a látásmódot és a készségeket tanítják meg.
Ha többet szeretnél tudni, és tennél a karrieredért, az alábbi linken díjmentes igényfelmérést biztosítunk számodra.

Ingyenes igényfelmérés konzultáció